Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
O prácu prišlo päťdesiat živiteľov rodín. Strojársku firmu zložili vysoké ceny materiálov a energií
Zdielať na

O prácu prišlo päťdesiat živiteľov rodín. Strojársku firmu zložili vysoké ceny materiálov a energií

MEDZILABORCE / Zo severovýchodu Slovenska hlásia hromadné prepúšťanie. O prácu príde 50 živiteľov rodín. Strojársku firmu v Medzilaborciach položili na kolená vysoké ceny materiálov, energií, a sankcie voči Rusku, keďže jeden z ich veľkých zákazníkov dodával stroje práve tam. Podnik patril medzi najväčších súkromných zamestnávateľov v regióne. No hoci je situácia kritická, z Medzilaboriec prichádza aj jedna dobrá správa.

"Mama s otcom tam už dlhé roky robia, to bol taký darček pod stromček tie výpovede," povedala dcéra prepustených manželov. Strojárenská spoločnosť má v Medzilaborciach dlhoročnú tradíciu. Špecializuje sa na výrobu oceľových konštrukcií, účelových zariadení pre banský a energetický priemysel a na výrobu náhradných dielov pre hutníctvo. O prácu prišiel aj Marek. Po piatich rokoch. "Neviem, čo ďalej, ťažko tu je nájsť prácu, ťažko," uviedol prepustený zamestnanec Marek. 

Podľa obyvateľov mesta je si tam ťažké nájsť prácu, či sú to muži alebo ženy. "Inflácia, všetko ide hore, ceny idú hore, tu sa nedá vyžiť. Poviem príklad, každá piata žena je v Rakúsku, vo Švajčiarsku," dodal ďalší obyvateľ. Spoločnosť prepustila už vlani v decembri 9 ľudí. Ďalšie desiatky skončia vo firme už čoskoro. "Počet ohrozených zamestnancov je 40, plánovaný začiatok nahláseného hromadného prepúšťania je 1.2.2023," uviedla hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Marianna Šebová. 

Ako ďalej dodal primátor Medzilaboriec Vladislav Višňovský, situácia v Kovostroji je vážna už niekoľko mesiacov. "My sme o nej vedeli, preto sme aj pristúpili k odkúpeniu jednej z hál od firmy, pretože sme vedeli, že to bude neudržateľné," uviedol Višňovský. Okrem samosprávy a jej predvídavého kroku môžu pracovné miesta zachrániť aj traja noví investori, ktorí už s Kovostrojom komunikujú. "V dlhodobejšom horizonte by sa to malo vyriešiť úplným prebraním týchto nehnuteľností do iných spoločností, a mali by prebrať všetkých týchto zamestnancov a dokonca by mali aj zvyšovať počet zamestnancov," doplnil Višňovský.

Podľa majiteľa firmy Kovostroj Darka Karlovského, väčšina ľudí, ktorí sú prepustení, budú mať v úvodzovkách novú prácu. Jeden z investorov si už dokonca robil predbežný výber zamestnancov. Majiteľ hovorí, že firma odchádza s čistým štítom a žiaden z pracovníkov o svoje peniaze nepríde. "Nikto nebude poškodený tak, že by nedostal výplatu alebo odstupné," vysvetlil Karlovský. 

Miera evidovanej nezamestnanosti v okrese Medzilaborce bola ku koncu novembra minulého roka na úrovni 12,85 %. Príchod nových investorov bude pre región veľkým prínosom. "Vyzerá to pozitívne a my sme skôr optimisti ako pesimisti," uzavrel Višňovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy