Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Európske organizácie žiadajú, aby poľnohospodári mohli obrábať všetku dostupnú pôdu, teda aj úhor
Zdielať na

Európske organizácie žiadajú, aby poľnohospodári mohli obrábať všetku dostupnú pôdu, teda aj úhor

SLOVENSKO / Doteraz to bola pôda, ktorá zo zákona musela povinne ležať úhorom, teda zostať neobrábaná. Vzhľadom na vojenský konflikt ale európske organizácie žiadajú, aby mohli poľnohospodári obrábať aj takúto pôdu. Kompenzovalo by to zablokovanie ruskej a ukrajinskej produkcie. A poľnohospodári naprieč celou Európou, by tak mohli produkovať plodiny na plochách, ktoré doteraz na tento účel využívať nemohli.

"S myšlienkou prichádza Európska komisia, vychádza z aktuálnych dopadov vojny na Ukrajinu, na celé agropotravinárstvo," vyjadrila sa hovorkyňa SPPK, Janka Holéciová. Cieľom je, aby poľnohospodári naprieč celou Úniou mohli využívať pôdu, ktorá doposiaľ, podľa platných pravidiel, ležala ľadom. Nemecko pre tento účel plánuje poskytnúť jeden milión hektárov pôdy. Ak by sa obrábala všetka dostupná pôda, teda aj úhor, Únia by sa mohla ešte viac odstrihnúť od dovozu plodín z Ruska a Ukrajiny. "Obe krajiny sú celosvetovými vývozcami obilia, o Ukrajine sa hovorí, že je to svetová obilnica. Za tejto mimoriadnej situácie, musíme zvyšovať čo do najvyššej možnej mieri kondíciu a potenciál poľnohospodárstva," dodala Janka Holéciová.

Na Slovensku takáto pôda predstavuje viac ako 5 % z celkovej výmery

Teda približne 100-tisíc hektárov. "Všetci sa na to tešia, chcú tých 5% využiť, je to pre tých, čo sa tomu venujú. Podstatná vec je, aby urobili niečo prospešné. To je výhoda, bude mať aj dotáciu aj výťažok z pôdy. Čo sa mu urodí, to pozbiera a to bude ekonomický efekt," vyjadril sa majiteľ Agrofariem na Zemplíne, Peter Nízky. SPPK už o vyjadrenie požiadalo Ministerstvo, aby dalo poľnohospodárom návod, aby vedeli, aké osivá či hnojivá môžu zakúpiť. "Spôsob a možnosti využitia, budú závislé od konečného znenia právnej úpravy odchýlky zverejnenej vo Vestníku EÚ," uviedol v stanovisku tlačový odbor Ministerstva pôdohospodárstva SR.

"V rámci minulého roka, sme z Ruska doviezli pečivá, rybie výrobky. Z Ukrajiny oleje, hydinové mäso, orechy a med," dodala Janka Holéciová. Trh momentálne eviduje mierny nedostatok slnečnicového oleja. Podľa SPPK ide ale iba o krátkodobý výpadok a netreba podliehať panike. "Ako keď sme mali počas prvej vlny pandémie nedostatok droždia, tak toto je situácia, ktorá po pár dňoch sa zmierni," vysvetlila Janka Holéciová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy