Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nevedia koľko budú mať peňazí. Hlavné mesto začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu
Zdielať na

Nevedia koľko budú mať peňazí. Hlavné mesto začne budúci rok v rozpočtovom provizóriu

BRATISLAVA / Bratislavčania si budúci rok za niektoré služby zrejme priplatia. Jednotlivé mestské časti sa dohodli na tom, že bude potrebné zvyšovať dane. Konkrétny návrh ale zatiaľ nepadol, pretože niektoré mestské časti zatiaľ nestihli pripraviť svoj budúcoročný rozpočet.

rok 2022 sa blíži ku koncu a mnohé samosprávy na Slovensku nemajú schválený rozpočet na budúci rok. Podobne je na tom aj hlavné mesto a bratislavské mestské časti. Hlavné mesto tak začne budúci rok v provizóriu. V praxi to znamená, že bude hospodáriť podľa rozpočtu z minulého roka. "Môže čerpať iba dvanástinu príjmov z minulého roka," informoval ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák. Nielen magistrát hlavného mesta, ale ani jednotlivé bratislavské mestské časti nevedia presne ako budú hospodáriť. Dôvodov je niekoľko. "Dodnes nie sú schválené všetky opatrenia, dodnes nepovedal ústavný súd ako ďalej s daňovým bonusom. Budeme menej investovať," uviedol starosta Ružinova Martin Chren a starosta Vrakune Martin Kuruc.

​Budúcoročné hospodárenie ovplyvní energetická kríza ale aj vyšší daňový bonus na dieťa, ktorý schválil parlament. Ten totiž samosprávam uberie značnú časť príjmov. "Hlavné mesto a mestské časti prídu kvôli tomu o 38 miliónov eur," povedala hovorkyňa Bratislavy Dagmar Schmucková. "Ešte stále fungujeme v čase, kedy nevieme čo nám štát zoberie a bez ekonomického krytia musíme fungovať, a čo nám môže spôsobiť ekonomickú neistotu," informoval Michal Kaliňák.

Nejasná situácia tak núti samosprávy šetriť a zároveň zvyšovať dane a poplatky, čo zrejme pocítia aj obyvatelia hlavného mesta. "Na regionálnom združení samospráv sme sa dohodli, že budeme musieť zvýšiť poplatok za materskú školu, za družinu a poplatky v jedálňach, všetko toto budeme riešiť vo februári," dodal Kuruc. Starostovia zároveň upozorňujú na to, že kompenzácie zo strany štátu za zvýšenie daňového bonusu nebudú stačiť. "Vláda zoberie mestám a obciam 800 miliónov eur a vráti nám cez kompenzácie 500 a sme v tristo eur v mínuse," uviedol Chren. Niektoré samosprávy uviedli, že rozpočet plánujú schváliť budúci rok vo februári.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy