Jasno
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Energetická pomoc štátu pre domácnosti sa nedotýka ľudí, ktorí svoje domy vykurujú drevom a peletkami
Zdielať na

Energetická pomoc štátu pre domácnosti sa nedotýka ľudí, ktorí svoje domy vykurujú drevom a peletkami

HORNÝ ZEMPLÍN / Pomoc domácnostiam s energiami od štátu by síce mala prísť, no nie pre všetkých. Ľudia, ktorí kúria drevom či drevnými peletami majú zatiaľ smolu. Mnohí z nich nám volali do redakcie a pýtali sa, či na nich vláda zabudla? Ceny pritom vyskočili prudko nahor v celej Európe. Tona peliet stojí aktuálne okolo 500 eur a na priemerný dom je potrebných aspoň 6 ton na jednu zimu.

Nakrúcali sme v obciach na krajnom východe, ktoré nemajú ani plyn, a tuhé palivo je pre nich jediný spôsob ako prežiť zimu v teple. "Chcel by som poprosiť vládu, aby sa konečne zobudila," uviedol miestny obyvateľ Ladislav Hrib. Práve on prešiel vo svojom dome v Zboji na kúrenie peletami vlani. V dedinách na krajnom východe dodnes chýba plynofikácia, ľudia sú okrem peliet odkázaní aj na brikety a drevo. "Hore suseda jedna, tu hneď vedľa ďalší sused má," dodal. "Niektorí ľudia využili dotáciu štátu na zelenú energiu a vymenili si staré kotly za nové na pelety. No a teraz na to doplatili," povedal starosta Ladislav Ladomirjak.

Kým vlani sa cena za tonu peliet pohybovala okolo 200 eur, dnes narástla viac než dvojnásobne. "Taký priemerný rodinný dom potrebuje 6 až 7 ton peliet a keď si vezmete, že pri dobrom nákupe dáte za tonu 500 eur, tak je riadny škrt cez rozpočet, pridal starosta. "Drevo je ťažké v našej doline pozháňať, veľmi išlo hore. Peletky tiež išlo o 200 až 300% hore," vyjadril sa obyvateľ Uliča Ján Wiener. Cenu drevných peliet výrazne ovplyvňuje zahraničný trh, ak stúpne cena tam, slovenský trh ju kopíruje. "Taliansko ako obrovský odberateľ peliet mal nedostatok, pretože pred tým nakupoval na Ukrajine, v Rusku, v Bielorusku a obrovským dopytom to zvýšilo cenu peliet na Slovensku a v celej Európe," upresnil konateľ spoločnosti Les Peter Zelina.

Vláda sľubuje pomoc s energiami

No práve domácnosti, ktoré kúria tuhým palivom sa v nej zatiaľ nenašli. "My sme včera schválili tú časť pomoci, ktorú sme museli predstaviť vzhľadom na regulačné rámce, ako viete, ceny tuhého paliva nie sú regulované cez Úrso," povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak. Pomoc pre ostatné domácnosti podľa ministra Krajniaka príde na rad hneď, ako bude schválený štátny rozpočet. "A potom budeme vedieť pripraviť nejakú rámcovú pomoc aj pre tých, ktorí kúria tuhým palivom."

Peletové pece a kotly sú pritom ekologické a spaľujú obnoviteľnú surovinou. Získavanie tepla z takéhoto biopaliva je šetrné ku klíme aj k životnému prostrediu. Netýka sa to iba ľudí z Horného Zemplína, ale celej krajiny. Ekologické kúrenie ale môžu vysoké ceny ohroziť a bez pomoci vlády majitelia peletových kotlov už teraz uvažujú nad zmenou. "Niektorí zvažujú, že opäť sa vrátime k starému kúreniu, k starým kotlom a to, čo bola dobrá myšlienka sa stráca a ideme zlým smerom," dodal starosta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy