Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Potláčanie byrokracie naďalej pokračuje. Nemusí sa robiť všetko fyzicky, uviedla ministerka Remišová
Zdielať na

Potláčanie byrokracie naďalej pokračuje. Nemusí sa robiť všetko fyzicky, uviedla ministerka Remišová

SLOVENSKO / Kúpa či prepis auta, sťahovanie sa, hľadanie si zamestnania - bežné životné situácie mnohých ľudí stresujú aj preto, že je okolo nich veľa vybavovania. Zdá sa ale, že tieto a ďalšie procesy sa zjednodušia. Vláda totiž pokračuje v odstraňovaní zbytočnej byrokracie.

​Debyrokratizácia, inými slovami, čo najviac potláčať rozbujnelé papierovačky. Žijeme v modernej dobe, takže čo sa dá, by sme sa mali pokúšať vyriešiť jednoducho a elektronicky. "Je to aj také menenie mentality v štátnej a verejnej správe, že sa nemusí všetko robiť fyzicky a nemusíme občanovi hovoriť - musíte prísť na úrad. Dá sa to pre nich urobiť, slúžiť im, elektronicky," uviedla ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová. Práve ona to má na starosti. Od leta spolu s inými rezortmi dosiahli výrazné zjednodušenie administratívy pri narodení dieťaťa.

"Pre rodičov, aby sa tento systém spustil, je podstatné, aby v nemocnici podpísali dohodu o mene a priezvisku dieťaťa. Tá sa potom pošle na matriku a budú nasledovať automatické kroky," informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Matrika im vydá prvý rodný list, kde bude možnosť, aby bol odoslaný priamo na adresu rodičov do vlastných rúk," povedal minister vnútra Roman Mikulec. V nasledujúcom roku plánuje vláda zjednodušiť ďalších šestnásť procesov, napríklad pri kúpe nehnuteľnosti na bývanie, pri hľadaní si zamestnania, či pri prepise auta.

"V týchto životných situáciách, ktoré sú najpoužívanejšie občanmi, sa budeme snažiť odstrániť všetky nadbytočné úkony," doplnila Remišová. Napríklad kompletný prepis auta aj s vydaním nových dokladov by vodiči mali vybaviť na ktoromkoľvek dopravnom inšpektoráte v republike. "Keď sa presťahujeme z okresu do okresu, nemusíme meniť tabuľky s evidenčným číslom, ani keď auto predáme do iného okresu," povedal dopravný analytik Jozef Drahovský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy