Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na maďarsko-srbskej hranici sú aj slovenskí policajti. Migranti tu nechávajú neporiadok, hovorí veliteľ Marek
Zdielať na

Na maďarsko-srbskej hranici sú aj slovenskí policajti. Migranti tu nechávajú neporiadok, hovorí veliteľ Marek

MAĎARSKO / Okrem stoviek maďarských policajtov stráži maďarsko-srbské hranice aj 40 slovenských policajtov. Neraz hliadkujú spoločne. Nelegálnych migrantov, ktorí sa ukrývajú v lesoch, tamojšie orgány vracajú naspäť do Srbska.

Zelenú čiaru tvorí 4-metrový plot s ostnatým drôtom, monitorovacími systémami a kamerami. Nelegálni migranti ho rozstrihnú, prelezú rebríkom, alebo sa podkopú. Neraz ozbrojení kusmi dreva, prakmi, ale aj skutočnými zbraňami. Len v tomto roku zranili viac ako 400 maďarských policajtov. "Oni sú schopní prejsť za jednu noc aj 30 km, pokým je tma šlapú, nonstop šlapú. Všetky tie špinavé šaty čo majú, zahodia, a pri ceste čakajú prevádzača, tu takto nechávajú všetok bordel, šaty a podobné veci," povedal veliteľ 4. skupiny Marek. 

V okolitých lesoch si ilegálni migranti, ktorí sa dostanú na územie Maďarska budujú v noci hniezda. V obci Hercegszántó je Marek z Galanty s domácim Balázsom už zohratou dvojicou. Nás vzali na luxusnejšie miesto, ako hovoria. Zvyčajne migrantov naháňajú v bažinách a húštinách. Výlučne bez svetiel, aby sa neprezradili. "Keď idete po lístí, zvyknú šuchnúť, to je pre nás stopa. Jedným smerom je to zohnuté, tak to znamená, že išiel tým smerom," doplnil Marek. 

Podľa slov Balásza Markóa z pohraničnej stráže museli v lete vracať do cintorína vedrá a polievacie krhly, pretože si odtiaľ nosili vodu. V katastri Hercegszántó je 80-kilometrový úsek hranice s 30-kilometrovým presahom do vnútrozemia, 50 hektárov lesov a húštin. V nich Marek s Balážom zadržia denne niekedy aj 20 migrantov. Tí batožinu nemajú, len veľké množstvo peňazí, mobilné telefóny a prezervatívy. "Toto miesto majú radi, je pokryté listami, padajú aj v lete, dobre zakrývajú stopy," doplnil Markó. 

V samotnej obci je pokoj. Podľa starostu majú vďaka plotu a policajtom šťastie, že to v Hercegszántó nevyzerá ako na druhej strane hraníc, v Srbsku. "Ak by tu nebol plot, bolo by to tu hrozné, stačí zájsť do Zomboru, tam žijú v meste, tu sa medzi nás nemiešajú," uviedol starosta Varga Gábor. Teraz dokončujú chýbajúcich 14 kilometrov oplotenia – doteraz údajne nestál kvôli lesnému hospodárstvu a lesným zverom. "Bolo by dobré urobiť poriadok tam, odkiaľ prichádzajú, to by mal byť prvý krok, aby nemuseli utekať," uzavrel Gábor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy