Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Zdravotníci prišli o svoje príplatky. Z rizikovej skupiny ich vylúčili
Zdielať na

Zdravotníci prišli o svoje príplatky. Z rizikovej skupiny ich vylúčili

POPRAD / Covidových pacientov je menej a záchranári tak prišli o príplatky, no s týmto stavom nesúhlasia. Podľa ich slov sa naďalej stretávajú s inými rizikovými pacientmi a tak si príplatky zaslúžia.

Záchranári boli od začiatku covidu v prvej línii. Nemali čas na rôzne polemiky či strach, ľudia ich potrebovali a oni šli s odvahou do rizika. Niektorí z nich dokonca priniesli tú najvyššiu obeť - na covid zomreli. V najťažších obdobiach boli záchranári zaradení do tretej rizikovej skupiny. Okrem iného mali nárok na príplatky, lenže nie každý zamestnávateľ to vnímal rovnako. 

"Došlo k tomu, že v jednom kraji boli posudzovaní dvoma rozdielnymi kategóriami - jedna časť bola v druhej rizikovej skupine, ďalšia v tretej," povedal záchranár a odbojár Lukáš Jurina. Podľa slov hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR Dáši Račkovej začal úrad správne konanie vo veci pokuty za správny delikt na úseku verejného zdravotníctva v oblasti ochrany zdravia pri práci. 

Išlo o záchrannú službu Košice, teraz však záchranári v tretej rizikovej skupine nie sú vôbec a prišli aj o príplatky. "Ak je u zdravotníckych profesií expozícia vírusu Sars-Cov-2 iba sporadická či nepravidelná, práce sa do kategórie tri nezaraďujú," ozrejmila Račková. 

Ako uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Petra Lániková, zdravotné riziko pri práci sa pravidelne prehodnocuje. "Je to napríklad aj u záchranárov, kde v tomto období pandémie je ich epxozícia sporadická alebo nepravidelná a preto sú aktuálne vyraďovaný z rizika," povedala Lániková. Pacientov s covidom je síce menej, ale záchranári sú stále vystavení riziku a tak si podľa nich príplatky zaslúžia. "Stretávajú sa s biologickým materiálom, krvou, hepatitídou, HIV pozitívnymi pacientmi, stresom, agresivitou, nadrogovanými pacientmi, čiže ten covid je podľa mňa len vyvrcholenie," doplnil Jurina. 

Úrad verejného zdravotníctva aj ministerstvo sa zhodujú v tom, že príplatky aj tretia riziková skupina súviseli iba s covidom. "Myslím, že to patrí zamestnancom a preto chceme, aby to bolo doriešené. Chcem ten proces nastaviť tak, aby to nezaťažovalo systém a ani poskytovateľov. Samozrejme, chceme, aby ten zamestnanec dostal, čo mu prináleží," uzavrel Jurina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy