Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záujem o remeslá na odborných školách nie je na Slovensku veľký. Problémom je aj uplatnenie sa na trhu práce
Zdielať na

Záujem o remeslá na odborných školách nie je na Slovensku veľký. Problémom je aj uplatnenie sa na trhu práce

PREŠOV / Remeslo má stále zlaté dno, no u nás platí aj to, že často rodičia radšej chcú zo svojich detí vysokoškolákov. Odborné školy sa stále stretávajú s menším záujmom o remeselné odbory. Problémom je aj uplatnenie sa na trhu práce. Štáb TV JOJ bol na súťaži pod názvom Mladý remeselník. Mnohí už počas štúdia uvažujú nad odchodom do zahraničia.

Na súťaži sa stretli remeselníci zo stredných škôl celého východného Slovenska. 9 odborných škôl , na ktorých sa vyučujú odbory murár a stolár. Víťazi sa môžu dostať až na celoštátne a medzinárodné súťaže. Aj pre murárov je dôležitá presnosť. Ako postavíte prvý rad, tak bude vyzerať celý dom.

Murári, stolári a iní remeselníci. Ohrozením týchto profesií na Slovensku nie je iba stále slabý záujem o tieto študijné odbory, ale ich budúcnosť po škole. Ako porota na súťaž dohliadali odborníci z radov zamestnávateľov.

Tí sa tešia, že i keď záujem o remeselné odbory poklesol, za to sa to z roka na rok prejavuje na kvalitnejšej príprave tých, ktorým murárske či stolárske remeslo učarovalo. "Prestíž toho odborného vzdelania nie je taká, akú by sme chceli, pretože každý rodič chce mať zo svojho dieťaťa vysokoškoláka. To uplatnenie nie je také, aké by sme si predstavovali," povedala riaditeľka strednej odbornej školy Janka Galdunová. 

Vymurovanú stenu museli murári z jednej strany omietnuť z druhej obložiť obkladom. Stále vraj platí, že remeslo má zlaté dno. Len treba vedieť, v ktorej zemepisnej šírke.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy