Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tisícky živnostníkov prišli o podklady pre účtovníctvo. Môže za to porucha
Zdielať na

Tisícky živnostníkov prišli o podklady pre účtovníctvo. Môže za to porucha

SLOVENSKO / Porucha servera na webovej stránke, ktorej úloha bola archivovať faktúry podnikateľov, spôsobila zmazanie konta každého užívateľa. Tisíce živnostníkov tak prišli o podklady pre účtovníctvo. Hoci firma tvrdí, že neprišlo k úniku citlivých informácií, prípadom sa zaoberá Úrad na ochranu osobných údajov.

"Celé účtovníctvo, celé faktúry, objednávky, dodacie listy, príjmové doklady. Celé účtovníctvo spadlo, nie je tam nič," uviedol podnikateľ Dušan Kvaček. Portál najprv uviedol, že na poruche intenzívne pracujú a snažia sa ju odstrániť, ale ani po troch dňoch sa náprava neuskutočnila. Firma napokon informovala, že aj napriek snahe obnova dát zo záloh už nebola možná. Pre živnostníkov a podnikateľov tak nastal problém.

Firma v zmluvných podmienkach uvádza, že nezodpovedá za žiadne škody, ktoré sa týkajú znehodnotenia dát či protiprávnej činnosti. Podľa právnika by si každý mal pred určitou kúpou tovaru i využívaním služby prečítať všeobecné obchodné podmienky. "Pokiaľ niekto toto odklikol, musel si byť vedomý, že môže prísť o všetky svoje údaje," povedal advokát Milan Ficek. Za archiváciu zodpovedá daňovník. Hlásenia zo sociálnej i zdravotnej poisťovne je možné vypýtať si spätne.

"Existujú aj iné doklady, ktoré by sa dali použiť. Je možné osloviť dodávateľov a odberateľov, aby prípadne vedeli dať kópie vašich objednávok, faktúr a podobne," informoval prezident Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimír Sirotka. Firma poškodeným klientom uviedla, že nedošlo k úniku citlivých informácií. Napriek tomu majú možnosť podať sťažnosť na dozorný orgán, ktorým je v tomto prípade Úrad na ochranu osobných údajov. "V predmetnej veci eviduje podanie príslušný odbor Úradu na ochranu osobných údajov. Úrad môže uložiť pokutu do výšky až dvadsať miliónov eur. Výška pokuty závisí najmä od povahy a závažnosti porušenia, počtu dotknutých osôb a kategórie osobných údajov, ktorých sa porušenie týka," uviedol Úrad pre ochranu osobných údajov.


Firma uvádza, že má takmer 98 000 používateľov, pre ktorých vytvorili viac ako šesť a pol milióna faktúr. O stanovisko štáb TV JOJ žiadal aj firmu, ktorá podnikateľom problémy spôsobila. Na otázky im nereagovali, klientom ale napísali, že po presnom zdroji škody pátrajú a svoje ďalšie fungovanie lepšie zabezpečili proti podobným prípadom. Neželanej strate dát sa v minulosti nevyhol ani technologický novinár Ondrej Macko a na základe vlastnej skúsenosti radí nasledovné: "Pripojím disk, každý týždeň si zálohujem svoje veci a viem, že prídem pri najhoršom o to, čo sa stalo za posledných sedem dní. Toto odporúčam každému."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy