Polojasno
20°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slovákov čakajú vyššie dane. Prvýkrát v histórii budeme zdaňovať dôchodky, hovorí Richard Sulík
Zdielať na

Slovákov čakajú vyššie dane. Prvýkrát v histórii budeme zdaňovať dôchodky, hovorí Richard Sulík

SLOVENSKO / Peňaženky Slovákov sa budú musieť pripraviť na ďalší prievan. K rastúcej inflácii sa zrejme už čoskoro pridajú aj vyššie dane a odvody. Parlamentní poslanci totiž v týchto dňoch prijímajú jeden zákon za druhým - vrátane takých, ktoré podľa predsedu SaS Richarda Sulíka poškodia občanov aj mnohé firmy.

​Na pomoc pri schvaľovaní zákonov si koalícia prizvala Kotlebovcov, a tak sa musíme pripraviť na novinky, ktoré opäť zaťažia naše peňaženky. “Prvýkrát v histórii budeme na Slovensku zdaňovať dôchodky," povedal Richard Sulík. “Je to trest pre tých sporiteľov, ktorí mali doteraz možnosť tie peniaze použiť podľa vlastných potrieb, či už je to na doplatenie hypotéky, alebo zateplenie domu," uviedol analytik INESS, Radovan Ďurana. Legislatívci sú ale zjavne ochotní zájsť aj ďalej a napríklad trojnásobne zvýšiť osobitný odvod z regulovaných odvetví. Týka sa to napríklad kuriérskych služieb a mimobankových leasingoviek, ktoré by mohli výrazne zdražieť. V prípade schválenia parlamentom to bude zlý signál aj pre zahraničných investorov.


“Ak chcete prísť podnikať na Slovensko v nejakom regulovanom odvetví, radšej nechoďte, pretože vás zdaníme. Kto je šikovný, bude musieť platiť dane," zhrnul Radovan Ďurana. Šéf Hospodárskeho výboru ale avizuje, že tento návrh sa ešte bude meniť. "Len potom, čo sa na týchto zmenách dohodneme, to môže isť ďalej," povedal predseda Hospodárskeho výboru NR SR, Peter Kremský. Úpravy čakajú aj zákon o energetike, ktorý má po novom zakázať firmám pripojiť sa na hlavnú plynovú rúru. Na rozdiel od elektrickej siete, kde je pripojenie možné, pri plyne bude treba naďalej platiť distribučné poplatky.

“Akékoľvek ďalšie zaťaženie ľudí alebo firiem v tejto komplikovanej situácii sa nám môže vypomstiť," varuje ekonomický analytik Slovenskej sporiteľne, Matej Horňák. Opozícia za týmito krokmi vidí jasný cieľ. "Prečo minister financií s takýmto nasadením zvyšuje dane? Preto, aby ich následne mohol minúť zase na nejakú neefektívnu a zbytočnú atómovku," povedal poslanec Marián Viskupič. Tou aktuálnou je zákon o elektronickej pokladnici, ktorý by mal vracať ľuďom časť zaplatených daní. Nie je ale jasné, na základe akého kľúča. “Tá pokladnica je v konečnom dôsledku redistribúciou peňazí pre ľudí s vyššími príjmami, ktorí si môžu dovoliť pravidelne chodiť do reštaurácií," doplnil Radovan Ďurana.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy