Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dobrá správa pre slovenskú ekonomiku: Eurofondy na energetickú krízu boli schválené
Zdielať na

Dobrá správa pre slovenskú ekonomiku: Eurofondy na energetickú krízu boli schválené

BRATISLAVA / Prežiť zimu, pomôcť domácnostiam, firmám a zachrániť čo najviac pracovných miest. Európska únia hľadá nástroje na boj proti následkom vysokých cien energií a uvažuje o viacerých možnostiach. V hre sú pritom desiatky miliárd eur, vrátane eurofondov.

​Každé euro sa počíta a dobrá správa je, že siahnuť budeme môcť aj po nevyčerpaných eurofondoch. “Budeme môcť použiť eurofondy na celom Slovensku, vrátane Bratislavského kraja, čo je veľký úspech," povedala ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, Veronika Remišová. Balík vo výške poldruha miliardy eur nám ešte bude musieť schváliť europarlament a prerozdeľovať by sa mal na budúci rok, na základe schém pomoci. Ministerka by si ale vedela predstaviť aj dvojnásobok. Energetická kríza priniesla aj jedno pozitívum a to, že vďaka nej budeme schopní z eurofondov vyčerpať najviac peňazí, ako kedykoľvek v minulosti. "Verím, že tu teraz vyčerpáme všetky eurofondy do posledného eura," uviedla.

Viaceré krajiny, vrátane Slovenska, ale uvažujú aj o čiernych scenároch. Slovenský Plán B, v ktorom sa spomína možnosť znárodniť doma vyrobenú elektrinu, sa ale najmä v Nemecku nestretol s pochopením. "S týmto by sa slovenská vláda nemala zahrávať a ani na to myslieť. Je možné, že Nemci im to kedykoľvek vrátia," vyjadril sa energetický analytik J&T Banky Stanislav Pánis "Pre každého výrobcu na Slovensku by to znamenalo obrovské škody, obrovské straty a mohlo by to slovenskú energetiku priviesť až k bankrotu," uviedol energetický analytik JPX Ján Pišta.

Napriek tomu, že podiel ruského plynu na dodávkach do Európy klesol pod 10 percent, plynu môže byť počas najbližších zím nedostatok. Energetická kríza je skúška ohňom pre celú úniu a ukáže, či je európska solidarita len prázdne slovo alebo skutočnosť. Analytici ju ale už teraz vnímajú ako Colombovu ženu, ktorú nikto nikdy nevidel. "Ja vychádzam z toho, že ak by prišlo k nejakej hlbokej kríze, so solidaritou medzi jednotlivými krajinami možno sotva počítať," doplnil Stanislav Pánis.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy