Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi: Počet obetí prudko rastie
Zdielať na

Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi: Počet obetí prudko rastie

BRATISLAVA / 18. október je Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi. Ministerstvo vnútra avizuje, že počet obetí oproti minulému roku narastá. Najmladšia obeť v tomto roku mala iba 13 rokov.

Len od začiatku tohto roka do konca septembra bolo na Slovensku zaznamenaných 52 obetí obchodovania s ľuďmi. V porovnaní s minulým rokom ide o 45-percentný nárast. Pozemná doprava s využitím auta či autobusu je najčastejšia forma transportu týchto obetí. Práve preto ministerstvo vnútra na čerpacích staniciach Slovnaft umiestnilo nálepky s telefónnym číslom, na ktorom nájdu pomoc. "Najčastejšie sa obeťami stávajú ľudia z marginalizovaných skupín, z nízkych ekonomických pomerov," uviedla riaditeľka Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality, Soňa Grauzlová.

"V prvom rade je to sexuálne zneužívanie, nútená práca, nútené žobranie, nútené sobáše a nútené odoberanie orgánov. Najčastejšou fintou alebo podvodom ako lákajú podvodníci obete je fantastická ponuka práce," povedal riaditeľ Odboru prevencie kriminality Jozef Halcin. Ponúkaný je vysoký plat v kombinácii so žiadnou znalosťou cudzieho jazyka ani pracovnými skúsenosťami. Preventisti odporúčajú prečítať si zmluvu preloženú do slovenčiny ešte doma a nepodpisovať ju pod tlakom na mieste.

Informáciu, či ide o podvod alebo naozaj serióznu prácu, môže zodpovedať Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. "Tam vám dokonca vedia povedať, či je človek alebo firma, ktorá ponúka prácu, zapísaná v zozname sprostredkovateľov pracovných ponúk," doplnil Halcin. Tretina obetí bola náborovaná a vykorisťovaná v rámci Slovenska. Do popredia sa ale po Brexite dostáva Nemecko, Taliansko či Švajčiarsko. V prípade akýchkoľvek pochybností, obáv alebo podozrení je občanom k dispozícii aj Národná linka pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi na čísle 0800 800 818.

Čo ale robiť, ak sme sa obeťou už stali? "Navodiť pocit u páchateľa, že sme sa podvolili, spolupracujeme a hľadať každú možnosť, kedy páchateľ stratí ostražitosť. Mali sme obeť, kedy obeť pri sexuálnom vykorisťovaní ušla za pomoci klienta, ktorý riskoval vlastný život, aby obeť zachránil," povedala Soňa Grauzlová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy