Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda predstaví schému pomoci v najbližších dňoch, uviedol minister dopravy na HNkonferencii HoReCa
Zdielať na

Vláda predstaví schému pomoci v najbližších dňoch, uviedol minister dopravy na HNkonferencii HoReCa

VYSOKÉ TATRY / Masívne zdražovanie energií bolo horúcou témou stretnutia ministra dopravy, hotelierov a majiteľov gastro prevádzok na HNkonferencii HoReCa Future-Proof . Mnohí by sa chceli pripraviť na zimnú sezónu, ale vôbec netušia, čo s nimi bude. Zaujímajú ich možnosti konkrétnej pomoci zo strany štátu.

Aj keď v cestovnom ruchu aspoň, čo sa počasia týka, zavládla nádherná jesenná idylka, v podnikaní to až taká harmónia nie je. Nad prevádzkami, ktoré sa o návštevníkov starajú sa opäť zmráka. Podniky krachujú, zatvárajú sa alebo obmedzujú svoje služby. Takto si nikto akési oživenie cestovného ruchu nepredstavoval. "Budúci rok sa nám javí, ako veľmi vážny, máme prepočty na päťnásobné zvýšenie cien," informuje Tamara Šatanková, riaditeľka Hotela Alexander v Bardejovských Kúpeľoch. 

Zlé je to už aj teraz

Majiteľka bratislavskej reštaurácie nám úprimne vyrozprávala, že pomaly sa z ich jedálneho lístka vytrácajú drahšie potraviny. "Suroviny ako losos, ryby a drahšie suroviny, sme museli úplne vyradiť z toho, čo ponúkneme hosťom," hovorí Zuzana Čonka Bošanská, majiteľka reštaurácie v Bratislave. 

A už teraz im dodávatelia mäsa avizujú drastické zvyšovanie cien. "Šokuje ma napríklad cena za kuracie prsia, ktoré dnes sa kupujú za 5 eur bez dane a v decembri a januári sa predikuje cena 10 až 12 eur," tvrdí Bošanská. 

Slová prezidenta Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska sú zatiaľ plné pesimizmu. "My potrebujeme vedieť, aké opatrenia vláda plánuje priať v oblasti energií," uviedol Marek Harbuľák, prezident AHRS. 

Sklamaní sú aj riaditelia kúpeľov

Označujú ich síce ako klenot cestovného ruchu, no teraz sa ako nejaký diamant vôbec necítia. "Ostatní, ktorí teraz idú trhovou hodnotou energií, je to likvidačné, niektoré už aj avizujú uzatvorenie kúpeľnej časti," tvrdí Michal Fajin, riaditeľ Kúpeľov Číž. 

Hotely si nevedia plánovať zimnú sezónu, lyžiarské strediská nevedia, či majú zasnežiť. "Určite pomôžeme, vláda už v najbližších dňoch ohlási, aká bude schéma pomoci," hovorí minister dopravy a výstavby Andrej Doležal (Sme rodina). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy