Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slováci vyzbierali tisíce eur na prevoz Dominika. V Nemecku mu ukradli inzulín a upadol do diabetickej kómy
Zdielať na

Slováci vyzbierali tisíce eur na prevoz Dominika. V Nemecku mu ukradli inzulín a upadol do diabetickej kómy

ROŽŇAVA / Diabetik Dominik z Rožňavy, ktorého v Nemecku okradli, nemal prístup k inzulínu a upadol do diabetickej kómy, je už na Slovensku.

Jeho rodina potrebovala na letecký transport 50-tisíc eur. Peniaze sa podarilo vyzbierať rekordne rýchlo - v priebehu dvoch dní. V Nemecku v kóme strávil dva mesiace. Po tejto dobe pristálo jeho lietadlo na košickom letisku. "Je to radosť, emócie, to sa nedá opísať slovami, ale som rada, že už je doma a bude mať našu podporu," povedala Dominikova mama Monika Gereová. 

Okrem toho, že Dominik bol v kóme, dostal otravu krvi a je po trinástich operáciách. Na Slovensku ho ešte čaká transplantácia tenkého čreva a dlhé rehabilitácie. "Je nevidiaci a nerozumie po nemecky. Bolo to preňho veľmi stresujúce, veľmi plakal, nevedel, čo sa s nim robí," opísala jeho mama.

To, aby bol Dominik na Slovensku, odporúčala nielen jeho rodina, ale aj nemeckí lekári. "Nechce byť sám, určite treba, aby bol stále niekto pri ňom. Celú cestu ma držal za ruku," povedala jeho priateľka Vlasta Popovičová. Peniaze na jeho prevoz sa, našťastie, podarilo vyzbierať a to v priebehu dvoch dní. "Všetkým strašne ďakujem. Je neuveriteľné, koľko peňazí sa vyzbieralo a za akú malú dobu," doplnila jeho priateľka. 

Dominikova mama bola veľmi prekvapená, aké veľké obrátky nabralo zbieranie peňazí po odvysielaní reportáže TV JOJ. Po prílete na letisko odišla sanitka s Dominikom do košickej nemocnice, kde ho čakajú ďalšie vyšetrenia. "Pacient bol umiestnený na klinike anesteziológie a intenzívnej medicíny. Naši lekári sa v súčasnosti musia detailne oboznámiť s jeho zdravotným stavom," povedala Monika Krišková, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach. 

Aj keď jeho cesta k vyliečeniu je ešte veľmi dlhá, už teraz je jeho rodina vďačná všetkým ľuďom, ktorí mu pomohli. "Vážime si každú pomoc, každe jedno euro a fakt zo srdca ďakujem ľuďom, že sú takí ochotní pomôcť v takejto ťažkej chvíli," uzavrela Monika Gereová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy