Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Dominika v Nemecku okradli, upadol do diabetickej kómy a skončil v nemocnici. Prevoz domov by stál 50 tisíc eur
Zdielať na

Dominika v Nemecku okradli, upadol do diabetickej kómy a skončil v nemocnici. Prevoz domov by stál 50 tisíc eur

NEMECKO/ SLOVENSKO / 26-ročný Slovák sa vybral do Nemecka hľadať zamestnanie, no už 6 týždňov leží v nemocnici, napojený na prístrojoch. Dominik upadol v Nemecku do diabetickej kómy po tom, ako ho okradli a zobrali aj inzulín. Žiaľ, nikto mu pomoc neprivolal. Ľudia si totiž mysleli, že je opitý. Dominik však bojoval o život.

26-ročný Dominik chcel začať nový život v Nemecku. Osud sa s ním však kruto zahral. "Dominik zostal bez inzulínu na stanici. Ako prišiel s policajtami do nemocnice tak skolaboval. Dlho 2 hodiny ho oživovali, prasklo mu tenké črevo, ktoré mu museli operovať. zostalo mu len 50 cm," povedala Dominikova priateľka Vlasta Popovičová. 

Dominik následne upadol do kómy. Dostal silnú otravu krvi a lekári mu dávali len 5% šancu na prežitie. Našťastie zabojoval. "Zobudili ho z umelého spánku až po troch týždňoch. Ešte je v bdelej kóme, začal reagovať na podnety, pritakáva, vie ukazovať," uviedla Popovičová. 

Jeho stav je však naďalej veľmi vážny. Rodina sa snaží Dominika dostať na Slovensko, pretože potrebuje psychickú podporu. Prevoz je však finančne nákladný, musel by sa riešiť letecky a s lekárom na palube. Keďže Dominik nemal cestovné poistenie, poisťovňa žiadosť o jeho prevoz zamietla. "Sociálne, či rodinné dôvody, želanie rodiny, či poistenca nie sú dôvody na mimoriadny prevoz. Mimoriadny prevoz poisťovňa prehodnocuje vo výnimočných prípadoch - napríklad ak je poistenec v zahraničí hospitalizovaný dlhšie ako 90 dní alebo ak je predpoklad, že po uplynutí tejto doby finančná náročnosť liečby bude prevyšovať náklady na jeho prevoz na Slovensko," povedala hovorkyňa VŠZP Eva Peterová. 

"Pri cestách a pobyte v zahraničí ak ide o Európu je najlepšie nespoliehať sa iba na EPZP, ale skombinovať ho s komerčným cestovným poistením. Jeho výhodou sú asistenčné služby v prípade potreby," uviedla Eva Jacková, manažérka pre komunikáciu v Slovenskej asociácii poisťovní. 

Pre vážny zdravotný stav Dominik ťažko komunikuje v slovenčine, v nemčine takmer vôbec. Nerozumie teda ani lekárom, či sestričkám. "Chceme ho dostať na Slovensko, pretože nutne potrebuje psychickú podporu. Je veľmi smutný, plače, nevie čo sa s nim robí, čo mu robia, čo sa s ním deje," povedala Popovičová. 

Dominikova rodina spustila finančnú zbierku na jeho prevoz na Slovensko, zriadila transparentný účet a výzvu s prosbou o pomoc zdieľa na sociálnej sieti. Už počas jedného dňa sa stal príspevok virálnym. Tisíce zdieľaní i komentárov pribúdajú každú minútu. Všetci chcú pomôcť Dominika dostať domov. Tak Dominikova mama ako aj jeho priateľka Vlasta sú s nim momentálne na vlastné náklady v Nemecku. Museli si vybrať dovolenku i neplatené voľno. Obidve však veria, že sa im milovaného Dominika podarí dostať čoskoro domov. 

Vyjadrenie Dominikovej priateľky si môžete pozrieť TU: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy