Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Primárnym cieľom vraha zo Zámockej ulice bol premiér Heger, uviedol Hamran
Zdielať na
Krimi

Primárnym cieľom vraha zo Zámockej ulice bol premiér Heger, uviedol Hamran

BRATISLAVA / Minister obrany Jaroslav Naď na svojej sociálnej sieti informoval, že medzinárodnú extrémistickú komunitu, ku ktorej sa hlásil 19-ročný vrah, ktorý strieľal pred klubom Tepláreň, v ktorom sa stretávala prevažne LGBTI+ komunita, Vojenské spravodajstvo vedelo. Samotného vraha z extrémistickej skupiny ale neevidovali.

V pondelok, 17.októbra, Jaroslav Naď na otázky od novinárov pred rokovaním Výboru pre obranu a bezpečnosť NRSR povedal, že komunita, do ktorej 19-ročný strelec patril, bola monitorovaná vojenskými tajnými službami a tieto informácie následne odstúpili aj polícii.  Aj keď vyslovene Juraja Krajčíka nesledovali, teroristické súvislosti tu rozhodne sú. "Už na jar sme potvrdili, že Vojenské spravodajstvo na základe svojej činnosti v boji proti extrémizmu a terorizmu a v spolupráci s FBI a tiež českými partnermi identifikovalo nebezpečného extrémistu, ktorý v prostredí internetu vystupoval pod prezývkou SlovakBro a bol tiež v hľadáčiku viacerých krajín sveta," napísal Jroslav Naď na svojej sociálnej sieti. 

Vďaka informácii od FBI zachytili slovenskí vojenskí tajní informácie o zradikalizovanom študentovi pôsobiacom v Českej republike. Vystupoval pod prezývkou SlovakBro. Po asi ročnom spravodajskom rozpracovaní a rozsiahlom policajnom vyšetrovaní nasledoval zásah, vďaka ktorému sa nebezpečný potenciálny terorista dostal do väzby, kde dnes čaká na súd.

Vojenské spravodajstvo si v oblasti tejto konkrétnej komunity do ktorej patril aj tento človek, urobilo svoju robotu. Podľa ministra obrany to bol 22-ročný Slovák. NAKA ho zadržala a je v riešení OČTK. "Práve na osobu SlovakBro sa vo svojom “manifeste” odvoláva aj vrah zo Zámockej. Je teda pravdepodobné, že obaja boli súčasťou tej istej medzinárodnej komunity pravicových extrémistov, tzv. militantného akceleracionizmu," priblížil Jaroslav Naď. A práve práca muža s prezývkou SlovakBro, obvineného z terorizmu sa stala predlohou aj pre Juraja Krajčíka, ktorý svoje dielo dokonal. 

Policajný prezident Hamran povedal, že primárnym cieľom vraha zo Zámockej ulice bol premiér Heger

Hlavným cieľom mladého slovenského teroristu bol premiér Eduard Heger. Televízii JOJ to dnes potvrdil policajný prezident Štefan Hamran. Útočník bol totiž pred aj po vražde Juraja a Matúša v centre Bratislavy opakovane na mieste, kde býva slovenský predseda vlády. Nové informácie sa objavili aj o jeho radikalizácii. Okrem toho, že vyhľadával radikálnu scénu v zahraničí, velebil aj muža, ktorého pre terorizmus budú na Slovensku v dohľadnej dobe súdiť.

Policajný prezident Štefan Hamran tiež potvrdil, že mladý terorista bol pred jeho panelákom v osudný večer niekoľko krát. O tom, že bol v priamom ohrození života svedčí aj to, že týmito informáciami nedisponovala Hegerova ochranka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy