Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Znižujeme závislosť na ruskom plyne. Prepájame sa s Poľskom a kupujeme plyn z Nórska a Ameriky
Zdielať na

Znižujeme závislosť na ruskom plyne. Prepájame sa s Poľskom a kupujeme plyn z Nórska a Ameriky

BRATISLAVA / Zimu máme v suchu, alebo skôr v teple. Zároveň znížime už onedlho našu závislosť od ruského plynu a to výrazne. Tieto noviny oznámil dnes minister hospodárstva spolu s riaditeľom SPP. Plyn dostaneme od zodpovedných severanov. O tom, či nebude oproti ruskému drahší a kedy by sa prípadne ľudia mohli dozvedieť nejaké ceny informovali dvaja Richard Sulík a Richard Prokypčák.

Minister hospodárstva Richard Sulík prišiel s veľkou novinkou. Domácnosti a firmy si môžu vydýchnúť. "10. júla už bude na Slovensku plyn, čo potrebujeme na nadchádzajúcu zimu," povedal Sulík. Slovensko zároveň zníži svoju závislosť od Ruska, a to výrazne. "Od 1. júna sme znížili závislosť na ruskom plyne o 65 percent," povedal Sulík. 

Zostávajúce percentá budeme naďalej odoberať z Ruska. "Do konca budúceho roku, ktoré pokrývajú 30 percent z potreby," uviedol Sulík. Ďalších 34 percent k nám poputuje pomocou tankerov s LNG plynom. SPP má zabezpečené prečerpávanie skvapelneného zemného plynu v Chorvátsku, Taliansku, Belgicku či Británii. Mesačne vieme tak prečerpať dve lode so LNG. Celá táto logistická plynová rošáda nás nemá oproti zostávajúcemu stavu znevýhodniť. "Kontrakt s Nórskom je vysoko konkurencieschopný. Netýka sa to len ceny ale iným spôsobov, ktoré sa nám otvorili," povedal generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák. 

Ročná spotreba zemného plynu sa pohybuje okolo 5, 5 miliardy kubíkov a doteraz bola viac ako z 85 % pokrytými dodávkami z Ruska. Slovensko tak výrazne znižuje svoju závislosť od Moskvy. Plán únie je ukončiť nákupy ruského plynu a ropy do roku 2030. Brusel na to vyčlenil 300 miliárd eur. "Slovensko si môže časť národnej obálky presmerovať z kohézie a povoleniek v prospech energetickej bezpečnosti," uviedol podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Slovensko bude mať, teda podľa Sulíka už v júli dosť plynu na celú zimu a začiatkom júna by sme sa mohli dozvedieť koľko to bude stáť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy