Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nejasná situácia s dodávkami plynu. Stále platíme v eurách a dostávame ho dokonca viac
Zdielať na

Nejasná situácia s dodávkami plynu. Stále platíme v eurách a dostávame ho dokonca viac

BRATISLAVA / Uzatváranie kohútikov, ktorými sa Európe vyhrážala Moskva, sa zatiaľ nekoná. Plyn tečie a dokonca ho tečie ešte viac. Kremeľ zatiaľ nežiada ani eurá. Zdá sa teda, že pravdu mali analytici, ktorí tvrdili, že ide len o ďalšiu hru Vladimira Putina, ako zneistiť zahraničných partnerov a zapôsobiť na svoje publikum doma. Európa zostáva zomknutá a horúčkovito hľadá spôsoby ako sa odpojiť od nespoľahlivého partnera, ktorý dodávky plynu a ropy dlhodobo využíva ako geopolitickú zbraň.

Keby nešlo o tak temné časy, človek by si myslel, že ide o ruský prvoaprílový žart. Európski partneri Gazpromu, kam patrí aj SPP zatiaľ nemusia ani horúčkovito prepočítavať eurá a doláre na ruble. "V tejto súvislosti nás zatiaľ dodávateľ nekontaktoval, takže postupujeme v súlade so zmluvou," povedal hovorca SPP Ondrej Šebesta. To, že Rusko nezastaví dodávky plynu do Európy potvrdil už aj samotný Kremeľ. 

"Znamená to, že ak nebude potvrdená platba v rubľoch, od 1. apríla zastavíme dodávky plynu? Nie, neznamená a nevyplýva to z toho dekrétu," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peškov.. Peškov dodal, že nové pravidlá ovplyvnia platby až od polovice apríla. Slovensko má najbližšie platiť podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Galeka až v máji. "Vydierať sa v žiadnom prípade nenecháme a pridávame sa na stranu našich európskych partnerov," uviedol Galek. 

Analytik sa neobáva, že by sa niečo zmenilo. SPP a aj ostatní odberatelia budú do Ruska naďalej posielať eurá, prípadne doláre. "Na svoj účet pošlú doláre a eurá. Gazprom bank to vymení na ruble a pošle Gazpromu, nič sa tým nezmení," povedal Stanislav Pánis. Najnovší Putinov dekrét má urobiť dojem na domáce publikum. "Povedali nám, že môžeme energie používať ako zbraň voči západu," uviedol politológ MGIMO Kiril Evgenovič. Zároveň sa Putin donútením firiem v Rusku snaží zmierniť extrémne zdražovanie. "Tá inflácia bude tak, či onak okolo 20 percent," povedal Pánis. Okrem toho Moskva bez peňazí z predaja plynu a ropy neprežije. Len denne jej z Európy prúdi takto vyše miliardy eur. 

Plynu na Slovensko paradoxne prúdi viac ako pred vojnou ruskou. Predtým to bolo 60 miliónov kubíkov denne a teraz je to pokojne aj 80. Nič na tom nezmenil ani dekrét Vladimíra Putina. Slovensko už má čísla. Za marec k nám pritieklo dvakrát toľko plynu ako vo februári, teda dve a pol miliardy kubíkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy