Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Odstávky automobiliek už cíti celá ekonomika, výroba aj export sa výrazne prepadli
Zdielať na

Odstávky automobiliek už cíti celá ekonomika, výroba aj export sa výrazne prepadli

BRATISLAVA / Slovensko má problém s priemyslom a exportom. Sú to oblasti, ktoré ťahajú našu ekonomiku a tým aj zamestnanosť a výplaty. Problémy s čipmi sa prvýkrát významne podpísali na našom exporte v septembri. Situácia sa ale vôbec nezlepšuje. Spolu s rastúcou pandémiou a opatreniami sa nám hospodársky rast môže zastaviť. Nemecko už mení hospodárske predpovede. Naša vláda zatiaľ nie.

Priemysel a export nás zachránili počas druhej vlny. Vláda továrne nevypla a naše HDP tak vyzeralo dobre. Všade inde zlyhávala a podnikatelia trpeli. "Aj napriek tomu, že sme tu mali lockdown, tak slovenský priemysel rástol," povedal analytik Unicreditbank Ľubomír Koršnák. 

Na tom sa nič nezmenilo, v zahraničí je o autá výrobné u nás záujem. Slovensko stále viac trpí čipovou krízou. Pokles výroby áut tu už máme istý čas, v lete sa to ale pripisovalo aj závodným dovolenkám. September naplno ukázal, aké je to zlé.

"Prepadol sa aj prvý raz medziročne skoro o 7 percent," uviedol Koršnák. Podobne je na tom aj priemysel, nie sú čipy, nevyrába sa. Je na tom horšie približne o 5 percent ako pred krízou. Ministerstvo financií na poplach zatiaľ nebije. 

"Odolná spotreba našich domácností podrží ekonomiku v treťom aj štvrtom kvartáli," povedala hovorkyňa ministerstva  financií Michaela Lovásová. Týmto si už nie je tak istý analytik. Rútime sa do stále väčších pandemických obmedzení. 

"Veľká časť v istej lockdowne, takže dá sa očakávať, že aj domáci dopyt o niečo klesne," povedal Koršňák. Čo sa týka polovodičov tak pred letom ministerstvo hospodárstva vyhlásilo, že skúsi firmám s týmto problémom nejako pomôcť. Nebolo z toho nič a momentálne si z toho Richard Sulík ťažkú hlavu nerobí.

"Robiť kvôli jednému mesiacu nejaké závery je zbytočné. Keď sa v septembri prepadol, iné mesiace vyskočí hore. kvôli jednému mesiacu to nemá zmysel," povedal minister hospodárstva Richard Sulík. Inak to vidia Nemci, náš top exportný partner. Berlín už znížil odhad rastu ekonomiky.

"Je tu historicky, bezprecedentný, nedostatok určitých produktov. Týka sa to 77 % všetkých spoločností," uviedol nemecký minister hospodárstva Peter Altmaier. Pre nedostatok polovodičov ako aj rýchle zdražovanie ešte v septembri ministerstvo financií znížilo odhad nášho rastu ekonomiky. teraz sa k tomu ešte pridáva silnejúca pandémia. Vyhliadky teda naozaj nemilé.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy