Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Fico: Nevylučujem, že emisné limity opäť predáme
Zdielať na
Ekonomika

Fico: Nevylučujem, že emisné limity opäť predáme

Zdroj: TV JOJ

Upozorňuje však, že sa stále neobjavila výhodnejšia ponuka

"Túto možnosť monitorujeme," poznamenal. Zároveň ale dodal, že tým v žiadnom prípade netvrdí, že predaj bol v čase, v ktorom sa odohral, pre Slovensko nevýhodný. "Nemáme dôkazy, že by predával aj niekto iný ako Slovensko a my máme reálne k dispozícii 75 miliónov eur (2,26 miliardy Sk) na účte, ktoré chceme použiť na zatepľovanie. Je to pre nás dilema, chceme tie peniaze dať ľuďom na bezúročné pôžičky, aby si mohli zatepľovať domy a byty, na druhej strane stále monitorujeme trh, či by nebola možnosť získať nejaké ďalšie peniaze z predaja týchto emisných limitov," upozornil. Trh s emisiami je však podľa neho v tejto chvíli "zabrzdený".

"Keby bola výhodnejšia ponuka, využijeme ju, ale zatiaľ nie je a tie peniaze potrebujeme na zatepľovanie," zhrnul predseda vlády. "Opozícia vie, že zatepľovanie bude úspešný program, tak do toho tlčú," dodal. Rovnako úspešným programom bolo podľa neho aj šrotovné.

"Vo vláde sa nikdy nerozhodovalo o predaji emisných limitov, nebrala na vedomie ani zmluvu," reagoval Fico na poznámku moderátora, že vláda schvaľovala predaj emisií. "Je to výlučná zodpovednosť ministra životného prostredia," upozornil s tým, že exminister Ján Chrbet (SNS) vládu iba informoval o problematike a zámere svojho rezortu. Keď potom chcel zodpovednosť za výsledky svojej práce preniesť na vládu, premiér ho odvolal.

"My prípad naďalej monitorujeme a ak by sa ukázalo, že sa stala chyba, veľmi tvrdo po tom skočíme a zlikvidujeme to," zdôraznil predseda vlády. "Ja som nedržal sviečku, keď sa podpisovali zmluvy, ak sa preukáže, že sa niečo stalo, budeme v danej veci konať. Ale nevychádzajme z prezumpcie viny," vyhlásil premiér, ktorý považuje medializované podozrenia skôr za "klebety".

Zdielať na

Najčítanejšie správy