Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Po prvýkrát sme neprekonali rekordy. Automobilky zverejnili zaujímavé čísla
Zdielať na

Po prvýkrát sme neprekonali rekordy. Automobilky zverejnili zaujímavé čísla

BRATISLAVA / Minulý rok kazili automobilkám čísla pandemické opatrenia a najmä vynútená výluka na jar. Tento rok ich ohrozuje kríza čipová. Vo štvrtok zverejnil čísla za minulý rok aj Volkswagen. Z nich vyplýva, že prvýkrát v našej histórii nevyrobil na Slovensku najviac áut. Celé odvetvie zaznamenalo jedenásť percentný prepad a čakajú ho mnohé výzvy.


Pandémia postihla každú automobilku. Najmä vynútená 55 dňová vlaňajšia odstávka si vypýtala svoju daň. Volkswagenu medziročne klesol zisk o 13% a vyrobil o skoro 70-tisíc áut menej ako v roku 2019. Napriek tomu ide naďalej o robustné čísla čísla.

Výroba automobilov vo Volskwagene na Slovensku

  • 2019 - 377 750
  • 2020 - 309 348
  • rozdiel - 68 402
  • pokles hrubého zisku v 2020 - 42 miliónov eur


"Obrat klesol počas pandémie len minimálne a zostal na vysokej úrovni, to znamená 9,75 mld eur v minulom roku," skonštatoval finančný riaditeľ Volkswagenu Frank Rösler.

V Žiline sa výroba prepadla o 22 % oproti roku 2019 a vyrobili 268 tisíc automobilov. O 9 percent sa prepadla aj trnavská automobilka Stellantis, ktorá nabehla ako prvá po odstávke na predkrízovú štvorzmennú prevádzku.

"V našom prípade to bolo 72 tisíc menej vozidiel, čo sa nevyrobili,"
uviedol hovorca spoločnosti Peter Švec.

Výroba automobilov na Slovensku 2020

  • Stellantis - 338 050
  • Volkswagen - 309 348
  • Kia - 268 200
  • Jaguar Land Rover - počty neuvádza


Napriek tomu vyrobili 338 tisíc áut a prvýkrát tak Trnava predbehla Bratislavu. Najnovšia automobilka Jaguar landrover počet vyrobených kusov na Slovensku neuvádza. Celosvetovo značka vyrobila skoro 440 tisíc vozov a klesla o 13,6 percenta. Všetky automobilky ešte stále neprestala strašiť pandémia a najnovšie čipová kríza.

Investície sa u nás do tohto odvetvia, čo ťahá celú ekonomiku našťastie nezastavili.


"Sú to investície vo výške 500 miliónov eur, ktoré súvisia s nábehom modelov Škoda superb a Volkswagen passat,"
povedal finančný riaditeľ Volkswagenu Frank Rösler.

Nových ľudí hľadá Jaguar aj Volkswagen. 

"Prechádzame na dve a pol smeny, s tým bude súvisieť aj nábor nových zamestnancov," uviedol prevádzkový riaditeľ Jaguaru Russel Leslie.

Investície - Volkswagen Slovakia

  • od roku 1991 - 4,65 miliardy eur
  • plánované investíce - + 500 miliónov eur


Na jeseň získala 70 miliónov eur Kia, vďaka čomu vedia vyrábať benzínové agregáty novej generácie s možnosťou kombinácie s hybridným systémom. Stellantis na svoju investíciu čaká, podarilo sa jej však získať kolektívnu dohodu s istotou na štyri roky, čo považuje za nový impulz.


Volkswagen, ako náš najväčší zamestnávateľ, začal v Bratislave vyrábať autá pred 30-timi rokmi. Na výročnej tlačovej besede predstavil množstvo modelov, čo vzišlo z bratislavského závodu za toto obdobie. Napríklad miliónte auto z roku 2003 Touareg, či zaujímavý koncept háčik. Nechýbal samozrejme debutant z roku 1991 Volkswagen passat. Ten sa teraz po 30-tich rokoch do bratislavskej fabriky vráti.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy