Jasno
15°
Bratislava
Blažena
11.5.2024
Predstaviteľom komunistického režimu zrejme znížia dôchodky. Parlament má na stole nový zákon
Zdielať na

Predstaviteľom komunistického režimu zrejme znížia dôchodky. Parlament má na stole nový zákon

BRATISLAVA / Predstaviteľom komunistického režimu a jeho represívnych zložiek zrejme znížia dôchodky. Parlament by mal už na najbližšej schôdzi rokovať o návrhu koaličných poslancov, ktorí hovoria aspoň o čiastočnom naprávaní krívd z minulosti. Kým bývalí politickí väzni bežne živoria s malými penziami, dôchodky ich tyranov sú nadpriemerné.

Bilancia zločineckého systému, ktorý tu panoval medzi rokmi 1948 až 89 je otrasná.

"Odsúdili a uväznili na Slovensku vyše 70-tisíc nevinných ľudí. Neoprávnené rozsudky smrti vykonal režim nad päťdesiatimi ľuďmi,"
uviedla poslankyňa OĽaNO Anna Záborská.

Komunisti dirigovaní boľševikmi z Moskvy masovo ničili životy roľníkom, dôstojníkom, učiteľom, živnostníkom, veriacim a mnohým iným. Najbrutálnejšou zložkou moci bola Štátna bezpečnosť, ktorá sa učila od ruských tyranov. No a mnohí z nich doteraz žijú nepotrestaní, a navyše - s veľkými penziami.

"Navrhovaný zákon postihne najmä tých, ktorí sa podieľali na riadení a vykonávaní politicky motivovanej represie v období komunizmu," povedala navrhovateľka zákona Anna Andrejuvová.

"Pokiaľ ide o príslušníkov ŠTB, oni to musia prijať. Boli súčasťou režimu, ktorý utláčal ľudí, ktorí mali svoj názor,"
myslí si bývalý predseda Slovenskej národnej rady František Mikloško.


Takýmto osobám by sa do dôchodku nezapočítalo obdobie rokov, v ktorom pracovali pre totalitný režim a jeho represívny aparát. Odobratie benefitov sa má týkať aj vdov a vdovcov po takýchto osobách.

"Nemôže mať ŠTB-ák, ktorý mlátil niekoho vo väzení väčší dôchodok, ako ten, kto bol neprávom väznený,"
vyhlásil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga.

"Je pre mňa do neba volajúca skrivodlivosť, že dodnes žijú ľudia, ktorí boli príslušníkmi StB, zničili životy a kariéry iným, že dodnes majú štedré dôchodky," povedal poslanec Tomáš Valášek.

Ak zákon v parlamente prejde, čo je pravdepodobné, k prvému odobratiu benefitov by mohlo dôjsť od nového roka 2022.

"Ústav pamäti národa pri nastoľovaní spravodlivosti, tak ako aj v minulosti, bude súčinný," uviedol predseda správnej rady ÚPN Ján Pálffy.

Súčasná koalícia už pri náprave krívd z totalitnej minulosti presadila príplatky k dôchodkom politickým väzňom. Zároveň im vyplatila jednorazovú symbolickú sumu 1989 eur. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy