Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ústav pamäti národa žiada po vzore Českej republiky nepremlčateľnosť zločinov komunistickej totality
Zdielať na

Ústav pamäti národa žiada po vzore Českej republiky nepremlčateľnosť zločinov komunistickej totality

SLOVENSKO/ČESKÁ REPUBLIKA / Ústav pamäti národa žiada, aby platila absolútna nepremlčateľnosť na zločiny z obdobia totality. Umožnilo by to trestne stíhať osoby, ktoré sa podieľali na zabíjaní civilistov na hraniciach. V Českej republike čelí takémuto obvineniu jeden z posledných žijúcich vedúcich funkcionárov KSČ.

Zločiny na hraniciach v čase komunistickej totality sú stále nepotrestané, na odsúdenie zodpovedných z radov bývalého vedenia KSČ ale znovu tlačia inštitúcie, ktoré sa zaoberajú totalitnou minulosťou. "Bol som autorom trestného oznámenia v roku 2017 na bývalých členov predsedníctva Ústredného výboru KSČ Miloša Jakeša, Lubomíra Štrougala a Petra Colotku za zabíjanie civilných osôb na Železnej opone v rokoch 1948-1989," uviedol Ľubomír Morbacher zo sekcie dokumentácie ÚPN. 

Komunistickí šéfovia preukázateľne udržiavali a vynucovali režim na Železnej opone, podľa obvinenia tak nesú zodpovednosť za smrť približne 300 civilných osôb. Najnovšie obvinili jedného z posledných žijúcich komunistických funkcionárov. "Ján Fojtík, tiež bývalý člen predsedníctva ÚV KSČ, nesie rovnakú zodpovednosť, v januári 2021 bol obvinený aj on z trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa," priblížil Morbacher. 

Fojtíka majú okrem iného usvedčovať nedávno nájdené dokumenty, podľa ktorých bývalé stranícke vedenie vedelo o zabíjaní na hraniciach. Podľa týchto dokumentov šéfovia KSČ v roku 1985 kryli pohraničníkov, ktorí na území Rakúska prenasledovali a zastrelili československého občana. "Nejde o pomstu, ale o nastoľovanie spravodlivosti voči vyššie postaveným osobám, ktoré sú zodpovedné za komunistické zločiny," vysvetlil Morbacher. 

Zatiaľ čo v Českej republike platí absolútna nepremlčateľnosť na zločiny spáchané v období totality, na Slovensku zatiaľ tomu tak nie je. "ÚPN sa bude snažiť, aby bol novelizovaný trestný zákon, ktorý by umožnil potrestanie takýchto páchateľov aj ľudí z ŠTB," dodal Morbacher. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy