Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Náhradnú konštrukciu postavili za 11 dní. Teraz hrozí jeho opätovné uzavretie kvôli hnijúcemu drevu
Zdielať na

Náhradnú konštrukciu postavili za 11 dní. Teraz hrozí jeho opätovné uzavretie kvôli hnijúcemu drevu

Archívna reportáž: Most postavili za neuveriteľných 11 dní

KYSAK, VEĽKÁ LODINA, OKRES KOŠICE OKOLIE / Most v kritickom havarijnom stave uzavreli ešte v auguste. O dva mesiace neskôr sa samovoľne zrútil. V januári 2021 štátne hmotné rezervy vyčlenili peniaze na dočasnú náhradu mostu. Náhrada má trhliny a hrozí opätovné uzavretie.

Most dostal aj asfaltový koberec, napriek tomu, že už má viac ako 50 rokov. Dočasnú náhradnú konštrukciu postavili za 11 dní. Teraz hrozí znova uzavretie. Ako prvý o tom informoval denník SME. Na náhradnej konštrukcii hnije drevo a dokonca je v konštrukcii diera. Jedným z dôvodov môže byť aj to, že mnohí vodiči nedodržiavajú rýchlosť 20 km/h a jazdia omnoho rýchlejšie. Náhradnú konštrukciu postavili profesionálni vojaci.

Pre vojakov to bola zároveň výcviková príležitosť, keďže takýto typ motovej súpravy stavali slovenskí ženisti naposledy ešte na území bývalej Juhoslávie. Okrem dvoch desiatok príslušníkov Ženijného práporu zo Serede pracovali na osadení 54 metrov dlhého premostenia tiež hasiči Záchrannej brigády v Humennom. "Toto je naozaj most, ktorý sme stavali v histórií Slovenskej republiky prvýkrát. Podarilo sa postaviť za jedenásť dní takýto most, čo je naozaj unikát " hovorí minister obrany SR Jaroslav Naď. 

Takto vyzerala dočasná mostná konštrukcia zo Správy štátnych hmotných rezerv:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy