Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Europol vydal podrobnú analýzu hrozieb závažného a organizovaného zločinu. Čo sa v nej nachádza?
Zdielať na

Europol vydal podrobnú analýzu hrozieb závažného a organizovaného zločinu. Čo sa v nej nachádza?

BRATISLAVA / Europol vydal podrobnú analýzu hrozieb závažného a organizovaného zločinu, ktorému čelí Európska únia. Organizácia tak robí každé 4 roky. Už v minulosti varovala napríklad pred násilnosťami v dôsledku pandémie a taktiež upozornila na záujem mafiánskych organizácií o miliardové financie.

Podvody s platobnými kartami, falošné doklady, zadržaní migranti či prevádzači v putách. Taktiež rozložené gangy obchodujúce s ľuďmi, so zbraňami či s liekmi. Aj toto sú výsledky medzinárodných akcií Europolu, do ktorých sa zapojili aj slovenskí policajti. Operácie prebiehali naraz v desiatkach krajín a v Európskej únii, aj mimo nej.


V hodnotiacej správe, ktorá má vyše 100 strán podľa zistení Europolu stojí, že závažný a organizovaný zločin nikdy nepredstavoval pre EÚ a jej občanov takú veľkú hrozbu ako dnes.

"Takmer 40 percent zločineckých sietí pôsobiacich v EÚ je zapojených do obchodu s nelegálnymi drogami vrátane marihuany, kokaínu, heroínu a syntetických drog," skonštatovala výkonná riaditeľka Europolu.


Nedávno europol zmedializoval operáciu "Štít", zameranú na obchod s liekmi a dopingovými latkami. Spolupracovalo na nej 19 členských štátov únie, vrátane Slovenska. Počas operácie rozložili 25 zločineckých skupín, zatkli takmer 700 podozrivých a zaistili 25 milionov kusov liekov a iných látok v hodnote 73 milionov eur.

V dokumente SOCTA 2021 z dielne europolu stojí, že 60% zločineckých sietí pôsobiacich v Európskej únii využíva násilie ako súčasť svojho kriminálneho biznisu.

Taktiež zločinci ročne vyprodukujú a perú miliardy eur. Podľa poznatkov Europolu, mafiánske organizácie majú záujem o miliardové financie uvoľňované v rámci Fondu obnovy EÚ. Vlani výkonná riaditeľka Europolu Catherine De Bolleová avizovala, že organizácia bude dôkladne preverovať, kam idú peniaze z tohto fondu.

"Dve tretiny zločincov využíva denne korupciu. Analýzy ukazujú , že viac ako 80 % zločineckých sietí v EÚ využíva na svoju trestnú činnosť legálne obchodné štruktúry," dodala De Bolleová.



A teda rôzne s.r.o. a iné subjekty. Europol môže v boji proti zločinu zakročiť cielene a operatívne na základe údajov a poznatkov 27 členských krajín a partnerských štátov.

"Slovenská republika sa aktívne podieľa na medzinárodnej policajnej spolupráci realizovanej prostredníctvom Europolu v podobe výmeny kriminálnych informácií a poznatkov, najmä zasielaním príspevkov do analytických projektov a vkladaním informácií do Informačného systému Europolu," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka.


Europol nevykonáva pátranie po osobách a veciach. Na to slúžia iné špecializované kanály medzinárodnej policajnej spolupráce ako Interpol a SIRENE.

"Pri spoločných aktivitách a operáciách sú využívané databázy oboch organizácií, kapacity a odbornosti expertov, ako aj iné nástroje a možnosti," povedal hovorca policajného prezídia Slivka.

Už v minulosti Europol varoval napríklad pred násilnými protestami v dôsledku koronavírusovej pandémie, keďže karanténne opatrenia vyvolali u časti obyvateľstva nespokojnosť.

"Príkladom spolupráce Slovenska s Europolom bol aj prípad vraždy novinára Kuciaka a jeho priateľky," uzavrel Slivka.

Pozrite si ako to vyzeralo počas súdneho procesu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pri ktorom vypovedali experti z Europolu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy