Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Vďaka novele zákona už by nemala hroziť pokuta za nezaplatené dane. Využiť môžete odklad či splátkový kalendár
Zdielať na

Vďaka novele zákona už by nemala hroziť pokuta za nezaplatené dane. Využiť môžete odklad či splátkový kalendár

BRATISLAVA / Za nezaplatené dane by už nemala hroziť pokuta. Umožňuje to novela, o ktorej dnes informovali minister financií a šéf finančnej správy. Mnohí podnikatelia si tak môžu vydýchnuť a požiadať o odklad, či splátkový kalendár. Daňová poradkyňa im odporúča, aby si žiadosť dobre premysleli.

Dobrou správou v zlých časoch je, že novela sa bude týkať všetkých daní. "Je to daň z nehnuteľnosti, DPH, daň z príjmu. Akákoľvek daň dnes je prístupnejšia možnosť požiadať o splátky," uviedol prezident finančnej správy Jiří Žežulka. 

Novela pomôže žiadateľom o pandemickú prvú pomoc, ktorí ju ako daňoví dlžníci čerpať nemôžu. Keď sa dohodnú na možnosti splátok už nebudú evidovaní ako dlžníci. Možnosti sú dve: buď požiadate o splátkový kalendár alebo o odklad. Dôležité je, že sa znížia úroky. "Ide o 12% úľavu z pôvodných 15%," informoval prezident FS Žežulka. Viac informácii nájdete na stránke finančnej správy. Zmierňuje sa tak pôvodná legislatíva, ktorá bola veľmi prísna. Predtým, keď bola žiadosť ručil svojim majetkom, čo je momentálne v pandemickej situácii nemožné. Daňová expertka novelu víta a očakáva vzhľadom na pandemickú situáciu ešte jeden krok. "Rezort financií bude uvažovať nad odpustením úrokov," reagovala daňová expertka Alica Orda Oravcová. Žiadatelia o odklad by si ale mali dávať pozor, aby neodišli z daňového úradu s dlhým nosom. "Daňovník v takomto prípade by mal predložiť aj určitú ekonomickú analýzu prečo nie je schopný daň načas zaplatiť," upozorňuje Orda Oravcová. Ministerstvo financií zároveň informovalo, že naša ekonomika sa vlani prepadla menej ako sa čakalo. Vo výslednici je to stále mínus, a napriek tomu, že ministerstvo očakáva rast ekonomiky, optimizmus z konca roka naráža na zhoršenú pandemickú situáciu. "Všetko naše prognózovanie je spojené s vysokou dávkou neistoty," povedal štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy