Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Británii sa objavila nová mutácia. Profesorka varuje, že varianty koronavírusu môžu vznikať celé roky
Zdielať na

V Británii sa objavila nová mutácia. Profesorka varuje, že varianty koronavírusu môžu vznikať celé roky

Archívna reportáž: Ako je to s Ivermektínom?

LONDÝN / Okrem už známej britskej mutácie sa objavuje z tejto krajiny nový variant. Prvýkrát sa objavil v septembri 2020. Profesorka hovorí, že tento variant z mesta Kent ochromí svet.

O novom variante koronavírusu informuje portál BBC. Nová mutácia koronavírusu, ktorý sa prvýkrát našla v anglickom meste Kent by sa mohla stať dominantným kmeňom na svete. Novú dominanciu predpovedala vedúca britského programu genetického dozoru.

Profesorka Sharon Peacocková pre podcast BBC Newscast uviedla, že nový variant "ochromil krajinu“ a "s najväčšou pravdepodobnosťou ochromí svet“. Prvýkrát sa mutácia objavila v septembri 2020 v juhovýchodnom Anglicku a jeho rýchle rozšírenie v nasledujúcich mesiacoch sa uvádzalo ako dôvod zavedenia nových pravidiel lockdownu v Spojenom kráľovstve v januári. Profesorka Peacocková uviedla: "To, čo nás momentálne skutočne ovplyvňuje, je prenosnosť.“ A ďalej dodala: "Akonáhle sa dostaneme k vírusu alebo sa mutuje tak, že nie je virulentný - spôsobujúci chorobu -, môžeme si z toho prestať robiť starosti. Myslím si však, že pri pohľade do budúcnosti budeme robiť toto roky. Z môjho pohľadu to bude ešte 10 rokov. “ Súčasné vakcíny boli vyvinuté na základe starších verzií koronavírusu, vedci sa však domnievajú, že by mali stále pôsobiť proti novým vakcínam, aj keď možno nie tak dobre. Profesorka Peacocková uviedla, že očkovacie látky schválené na použitie vo Veľkej Británii sa zdajú, že dobre pôsobia proti existujúcim variantom vírusu v krajine.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy