Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Neštandardná výmena riaditeľa dátového centra elektronizácie samosprávy pod vedením Hegera
Zdielať na

Neštandardná výmena riaditeľa dátového centra elektronizácie samosprávy pod vedením Hegera

BRATISLAVA / Ministerstvo financií pod vedením Eduarda Hegera sa snaží vymeniť riaditeľa dátového centra elektronizácie samosprávy. Podľa šéfa Deusu to robí "nie práve štandardným spôsobom. Toto dátové centrum spolu s Ministerstvom financií založilo Združenie miest a obcí Slovenska, ktoré stojí za riaditeľom Belánikom. ZMOS preto zaráža plánovaný spôsob výmeny, o ktorom s nimi Ministerstvo financií údajne vôbec nediskutovalo.

Do dátového centra prišiel Adrián Belánik v roku 2014 ako krízový manažér. Cieľom bolo na systém napojiť do 1000 obcí a miest. Nakoniec sa ich podarilo pripojiť približne 2000, čo 70 percent samosprávy. Projekt prešiel aj všetkými kontrolami. "Vrátane kontroly úradu vládneho auditu, kde treba povedať, že sme dostali nulovú korekciu," vraví Belánik. 

Ministerstvo chce paradoxne do vedenia Deusu dosadiť človeka, ktorého odtiaľ pred dvoma rokmi vyhodili pre neschopnosť. "Presadzovanie jedného kandidáta bez akýchkoľvek výberových konaní, zdôvodnení, podkladov bez predstavenia jeho vízie a stratégie," pokračuje Belánik. 

Minister financií to vysvetlil jednoducho. "Je to vyslanec za ministerstvo financií a nevidím dôvod, prečo by tam bolo nutné robiť výberové konanie, pretože to je človek, ktorý má zastupovať záujmy ministerstva financií," vysvetlil Eduard Heger. 

Deus je však výtvorom ministerstva financií a ZMOS-u. Združenie miest a obcí Slovenska však o chystanej zmene nikto neinformoval. "Dostali sme jednoznačnú požiadavku a boli sme postavení pred hotovú vec," tvrdí výkonný podpredseda ZMOSu Michal Muška. "Ministerstvo financií viac uplatňuje zákon sily ako silu zákona v tomto prípade," dodáva starosta obce Santovka Ľubomír Lőrincz. 

Minister Heger výmenu obhajuje ďalej takto: "Sú veľké rezervy na to, aby sme dosiahli podstatne vyššiu efektivitu, a teraz myslím a obsahovú, aj finančnú." Tak sa však bude musieť nový riaditeľ Deusu zapotiť. Platobná disciplína je 99,6 percenta," prezradil Belánik. 

Vďaka tomuto systému ľudia môžu elektronicky podať daňové priznania za nehnuteľnosť, či psa. V pandemickej dobe je to viac ako vítané. Vymeniť niekoho, s kým je spokojných 70 percent obcí len preto, že my chceme, je síce o zmene, ale už menej o transparentnosti, o čom sa hlásalo pred voľbami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy