Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenský export dosiahol druhý najvyšší výtlak za desaťročie
Zdielať na

Slovenský export dosiahol druhý najvyšší výtlak za desaťročie

BRATISLAVA / Druhý najlepší výtlak dosiahol náš export za posledné desaťročie v septembri. Za súčasnej pandemickej situácie je to priaznivá správa, keďže od vývozu sme závislí. Tento rok sme dosiahli aj prvý najvyšší prebytok zahraničného obchodu.

Slovensko je exportná veľmoc, ktorá by bez vývozu najmä našich automobilov neprežila. V septembri sa tomuto vývozu naozaj darilo. "Dokonca v septembri sme videli druhý najvyšší prebytok zahraničného obchodu od roku 2010. Prvý najvyšší bol v júni tohto roku," informuje analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

Za úspechom slovenského exportu sú automobilky, vývoz pri týchto výrobkoch dosiahol skoro dvanásť percentný medziročný rast. Ide zároveň o podielovo najpodstatnejšiu zložku nášho zahraničného obchodu, kým export medziročné rástol (3,4%), tak dovoz klesol o 4,9%. Kladné saldo v septembri mala aj druhá najviac obchodovaná trieda v zahraničnom obchode a to trhové výrobky. Patrí tam napríklad železo, oceľ, výrobky z kovu, guma a výrobky z nej. 

Export je pre Slovensko dôležitý, kedže sme štvrtá najotvorenejšia ekonomika v EÚ. "Celkovo vieme, že za tretí štvrťrok, teda čisté vývozy veľmi viditeľne prispeli k rastu našej ekonomiky," hovorí Muchová. 

Už zajtra štatistický úrad zverejní prvé čísla za tretí kvartál, vyzerá to tak, že by mohol príjemne prekvapiť a potiahnuť celý tento nešťastný rok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy