Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viac peňazí pre viac ľudí zasiahnutých koronakrízou. Obdobie povinného udržania zamestnanca sa ale skráti
Zdielať na

Viac peňazí pre viac ľudí zasiahnutých koronakrízou. Obdobie povinného udržania zamestnanca sa ale skráti

BRATISLAVA / Od 9. novembra začnú Úrady práce prijímať výkazy od zamestnávateľov, aby sa mohli uchádzať o kompenzácie. Podľa ministra Milana Krajniaka majú firmy nárok na zvýšenú pomoc za celý október. Kabinet Igora Matoviča však schválil aj ďalšie kompenzácie pre zamestnávateľov, najmä Kurzarbeit.

Pandemické opatrenia tvrdo zasiahli slovenský biznis opätovne od 15. októbra. Vláda sa toto pri predĺžení pomoci snažila zohľadniť. "Žiadatelia majú nárok na tú zvýšenú pomoc za celý október," vyjadril sa minister práce Milan Krajniak. Minister zároveň upozornil, že od 2. novembra začnú úrady práce posielať 120.000 doterajším žiadateľom o pomoc dodatky. "Na základe nich im bude možné vyplácať zvýšenú formu."

Po novom sa zvýši aj príspevok zo súčasných 80 % priemerného zárobku na 80 % celkovej ceny práce zamestnanca za čas, keď mal prekážku na strane zamestnávateľa. Zvyšuje sa aj limit mesačného čerpania pri takzvanom kurzarbeite. "Limit na jedného zamestnanca na tisíc eur," poznamenal. 
Aj v tomto prípade sa má 80 percent maximálneho príspevku počítať z celkovej ceny práce, nie z hrubej mzdy. Navýšenie vítajú veľkí zamestnávatelia, s pôvodnou čiastkou nesúhlasili od začiatku. "Mnohé podniky sú už na pokraji...tých 1100 eur by v mnohých prípadoch malo byť dostatočné," podotkol Andrej Lasz, generálny sekretár APZ. 

Okrem toho sa skráti obdobie povinného udržania zamestnanca v zamestnaní z dvoch na jeden mesiac v čase vyhláseného núdzového stavu. Veľké firmy však trápi pri druhej vlne pandémie niečo iné.
"Nejednoznačné a neúplné informácie. Tie automaticky vyvolávajú neistotu v podnikateľskom prostredí," upozornil Martin Hošták, tajomník RÚZ. 

Pomoc pre zamestnávateľov a živnostníkov sa predlžuje do marca 2021. Milan Krajniak zároveň uviedol, že sme vo finančných limitoch, a že z Európskej únie má Slovensko schválené finančné prostriedky na celý budúci rok.

Najčítanejšie správy