Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Koronakríza sa neštandardne odrazila na realitnom trhu. Takto ovplyvnila nákupné správanie
Zdielať na

Koronakríza sa neštandardne odrazila na realitnom trhu. Takto ovplyvnila nákupné správanie

BRATISLAVA / Koronakríza ceny nehnuteľností u nás nezrazila. Je to ďalší dôkaz, že oproti predošlým krízam je súčasná situácia neštandardná. Najmä v Bratislave sa hneď po uvoľnení opatrení kupujúci opäť vrátili na obhliadky a ceny ani nestihli padnúť. Niečo však koronakríza predsa len zmenila. Stále viac ľudí kupuje nehnuteľnosti s väčším súkromím.

V apríli prišlo v mnohých oblastiach ekonomického života k armagedonu. Rovnako pri nehnuteľnostiach. Mnohí preto čakali, že, ako pri minulej kríze, by prepad ekonomiky mohol spôsobiť aj prepad cien bytov či domov.

Národná banka zatiaľ čísla za druhý štvrťrok len vyhodnocuje, už teraz je ale jasné, že koronakríza kúpychtivých zatiaľ nepoteší. "Čo sa týka cien nehnuteľností, tie neklesali ani v apríli, počas najprísnejších korona-opatrení a v máji začali tiež opäť rásť," vysvetlil hovorca NBS Peter Majer. 

Eešte výraznejší nárast cien očakávajú analytici počas júna. "Pretože si mnohí ľudia odložili nákup z dvoch mesiacov na jún," upresnil Peter Majer. 

V Bratislave sa vo vychytených lokalitách, ako je okolie hradu či centrum, pohybujú ceny za štvorcový meter v astronomických výškach. "Za 5-6 tisíc eur za meter štvorcový v centre mesta," priblížila Daniela Rážová, riaditeľka Bond Reality. 

V priemere tak vyjde v metropole meter štvorcový približne 3 530 eur, čo je 17 percentný medziročný nárast. Stále tak platí, že za jeden dobrý byt v hlavnom meste si kúpite aj tri v menšom. Ak nie viac. To, že ceny neklesli, spôsobujú najmä dva fakty. "Dopyt výrazne prevyšuje ponuku, takže bytov je žalostne málo," zhodnotila Daniela Rážová. "Dôsledkom stále veľmi priaznivých úrokových sadzieb hypotekárnych úverov," doplnil Tomáš Šiffalovič, managing partner Tom & Tiles. 

Predávajúci si tak môžu dovoliť držať ceny. Ľudia však začali uprednostňovať buď byty nové, alebo pekne zrekonštruované. Korona zmenila najmä jedno. "Zvýšený dopyt po nehnuteľnostiach, ktoré poskytujú menší pohyb ľudí a väčšie súkromie, ako sú chaty na samotách," skonštatoval Tomáš Šiffalovič. 

Korona kríza sa správa v mnohých ohľadoch inak, ako tá posledná v roku 2009, a tak je tomu aj pri nehnuteľnostiach. "Ceny padli a dlho ostali dole a trvalo dva roky, kým začali ceny stúpať," dodala Daniela Rážová. 

Európsky mega balík pomoci má veľký potenciál. Nie iba na ekonomický rast, ale aj na veľké škody. Viac už Richard Juriš: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy