Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
FOTO: Vitajte späť na Zemi! vyhlásil Elon Musk po pristáti Crew Dragon. Astronauti Bob a Dough úspešne pristáli
Zdielať na

FOTO: Vitajte späť na Zemi! vyhlásil Elon Musk po pristáti Crew Dragon. Astronauti Bob a Dough úspešne pristáli

MYS CANAVERAL / Návrat Crew Dragon bude prvým pristátím na vode s astronautmi po 45 rokoch. Naposledy to bolo po spoločnej americko-sovietskej misii Apollo-Sojuz v roku 1975.

Americkí astronauti Bob Behnken a Doug Hurley sa s vesmírnou loďou Crew Dragon nadránom úspešne odpojili od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) a smerovali na Zem. S kapsulou prezývanou Endeavour od spoločnosti SpaceX  pristáli vo vodách Mexického zálivu podľa plánov v nedeľu o 14:48 miestneho času (20:48 stredoeurópskeho letného času). Napriek tomu, že sa k Floride blížila tropická búrka Isaias, podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) boli pri pobreží floridskej Pensacoly, kde má loď pristáť, podmienky vyhovujúce.

Vesmírne plavidlo spoločnosti SpaceX podnikateľa Elona Muska dopravilo späť astronautov NASA Roberta Behnkena a Douglasa Hurleyho. "Dobré pristátie na vode potvrdené! Vitajte späť na Zemi!" radoval sa na twittri Musk bezprostredne po pristátí.

"Je skvelé, že sa astronauti NASA vrátili na Zem po veľmi úspešnej dvojmesačnej misií," napísal na twittri americký prezident Donald Trump. "Ďakujem vám všetkým," dodal.

Vesmírna loď spomalila po vstupe do atmosféry z 28-tisíc kilometrov za hodinu na 560 kilometrov za hodinu a napokon s pomocou padákov až na 24 kilometrov za hodinu pri dopade do vody. Štít kapsuly sa pritom počas vstupu do atmosféry zohrial na 1 900 stupňov Celzia.

Počas pristávacieho manévru ku kapsule v tvare žaluďa okamžite zamierili dve záchranné plavidlá. Obaja astronauti sú podľa vlastných slov i podľa informácií NASA po pristátí v poriadku.

Žeriav námornej vyprosťovacej ľodi GO Navigator vyzdvihol vesmírne plavidlo aj s posádkou na palubu a astronauti po niekoľkých desiatkach minút kabínu opustili. Najskôr bol z kapsule vynesený veliteľ Hurley, následne Behnken. Obaja boli prepravení vrtuľníkom na pevninu, kde ich čakala lekárska prehliadka. Následne dvojica letecki zamierila do Johnsonového vesmírneho strediska v texaskom Houstune.

Ľoď Crew Dragon má budúci rok na jar absolvovať ďalšiu vesmírnu misiu. Na palube by mali byť štyria astronauti, vrátane Behnkenovej manželky Megan McArthuorovej. Najbližšie pilotovaný let chystá spoločnosť SpaceX na konci  septembra.

Na tejto misií sa astronauti na spiatočnú cestu vydali dnes o 01:34. Pristátie na severozápadného pobrežia Floridy, neďaleko floridského mesta Panama City, znamená koniec závislosti Američanov na ruských raketách a lodiach Sojuz. SpaceX sa stala vôbec prvoi súkromnou spoločnosťou, ktorá úspešte dopravila ľudí na obežnú dráhu a späť.

Crew Dragon priviezla Behnkena a Hurleyho na ISS koncom mája v rámci misie Demo-2, ktorú uzavrie ich návrat. Spoločnosť Elona Muska sa tak stala prvou súkromnou spoločnosťou, ktorá vyslala ľudí na obežnú dráhu Zeme, a bezpečné pristátie kapsuly bude znamenať, že bude tiež prvou, ktorá ľudí priviezla naspäť. Pre NASA misia tiež znamenala dôležitý míľnik, pretože úrad vyslal svojich astronautov do vesmíru po prvý raz od roku 2011 z americkej pôdy.

Na ISS zostali traja astronauti Anatolij Ivanišin a Ivan Vagner z ruskej agentúry Roskosmos a Chris Cassidy z NASA. Trojica, ktorú tam v apríli priviezla ruská loď Sojuz, zostane na stanici do októbra.

SpaceX v roku 2018 podpísala prvú zmluvu s turistom. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy