Oblačno
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Z montážnej dielne Európy sa môže stať čierna diera. Slovenský priemysel potrebuje finančnú injekciu, inak prídu ľudia o prácu
Zdielať na

Z montážnej dielne Európy sa môže stať čierna diera. Slovenský priemysel potrebuje finančnú injekciu, inak prídu ľudia o prácu

BRATISLAVA / Slovenský priemysel sa ocitol v slepej uličke. Tržby dramaticky klesli, finančné rezervy sa míňajú a pomoc štátu nie je dostatočná. Nie je preto vylúčené, že tohtoročná jeseň bude pre desiatky tisícok zamestnancov smutná. Z montážnej dielne Európy sa tak môže stať čierna diera.

Prvá vlna prepúšťania nedopadla až tak tragicky, ako sa očakávalo, no pri takmer 7 a pol percentnej nezamestnanosti nie je dôvod skákať od radosti. "Nemôžeme povedať, že máme to najhoršie za sebou," vyjadrila sa analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Vyzerá to tak, že práve opak môže byť pravdou. Ak sa naplnia čierne scenáre a fabriky začnú prepúšťať, bez práce sa môžu ocitnúť desaťtisíce ľudí. Prvé príznaky sa objavujú už teraz a to nielen v obmedzenej ponuke pracovných miest.

"Najväčšie prepady vidíme v automobilovom priemysle, v strojárstve," uviedla hovorkyňa PR manažérka portálu Profesia.sk Nikola Richterová. "My sme v situácii, keď za dva mesiace sa budú firmy rozhodovať, či si zoberú úvery, aby udržali zamestnancov, ktorých potrebujú alebo nie a potom padnú," povedal generálny riaditeľ Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. "Zatiaľ očakávame, že miera nezamestnanosti sa posunie ešte trochu nahor, celkovo možno na 9,5 % ku koncu tohto roka," poznamenala Katarína Muchová.

Ak sa však nepodarí udržať miesta v priemysle, poľnohospodárstve a službách, situácia môže byť oveľa horšia a v sociálnej sieti môžu prepustení uviaznuť na dlhý čas."Títo zamestnanci budú financovaní cez podporu v nezamestnanosti priamo zo Sociálnej poisťovne," vyhlásil Tibor Gregor, výkonný riaditeľ Klubu 500. Najviac si to môžu odniesť ľudia na vidieku a v chudobnejších regiónoch. "Ani v minulosti tam nebola dobrá, a ak sa do budúcna bude vyberať horším smerom, tak to bude ešte horšie," poznamenal Michal Páleník, Inštitút zamestnanosti.

Peniaze na záchranu ekonomiky odtekajú zo štátnej kasy rýchlejšie ako kedykoľvek predtým, či správnym smerom je otázne. Tento rok v nej však bude chýbať 12 miliárd eur. Tlačiť peniaze do všetkých podnikov však nemusí byť jediný a zároveň najsprávnejší spôsob záchrany pracovných miest. Ekonómovia totiž apelujú najmä na systémové zmeny. 

Na čo by sa mala vláda zamerať? "Ako sa zvyšovala minimálna mzda, ako sa zvyšovali rôzne príplatky, ako sa zavádzali rôzne rekreačné poukazy a všetky tieto veci nejako obmedziť alebo znížiť," dodal ekonomický analytik Iness. Róbert Chovanculiak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy