Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovensko spravilo na medzinárodných trhoch rekordný obchod. Vypovedá to o dôvere vláde, tvrdí Heger
Zdielať na

Slovensko spravilo na medzinárodných trhoch rekordný obchod. Vypovedá to o dôvere vláde, tvrdí Heger

BRATISLAVA / Slovensko spravilo rekordný predaj, alebo inak rekordnú pôžičku na medzinárodných trhoch. Naraz sme predali dlhopisy za 4 miliardy eur. Jedny budú splatné o 5 rokov, druhé o 12 rokov. Kolotoč dlhopisov sa však zrejme nikdy nezastaví.

Slovensko predalo nové dlhopisy za 4 miliardy eur. Štát totiž v stredu vstúpil na medzinárodné kapitálové trhy s novou dvojitou emisiou 5-ročných a 12-ročných bondov, pritom z každej emisie predal cenné papiere za 2 miliardy eur. Ako informuje Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL), Slovensko realizovalo doteraz najväčšiu emisiu štátnych dlhopisov vydanú na medzinárodných kapitálových trhoch a ide zároveň aj o najväčší predaj štátnych dlhopisov v regióne strednej a východnej Európy v histórii. Rekordný bol aj dopyt po slovenských bondoch, keď spolu dosiahol až vyše 15 miliárd eur.

Stredajší rekordný predaj dlhopisov bol podľa Hegera aj prejavom dôvery investorov v novú vládu

Štvormiliardový balík peňazí, ktorý Slovensko získalo stredajším predajom dlhopisov na medzinárodných finančných trhoch, bol podľa ministra financií Eduarda Hegera dôkazom dôvery investorov v novú vládu. Stredajšia transakcia bola podľa neho o to dôležitejšie, že štát koncom apríla musel investorom vyplatiť 3 miliardy eur za maturujúci dlhopis a dostával sa tak s financovaním svojich potrieb na hranu.

"To, že sa podarilo predať také enormné sumy, a že bol taký veľký dopyt, znamená, že nová vláda presvedčila aj trhy o tom, že sme zodpovední hospodári a že sa oplatí do Slovenska investovať," vyhlásil Heger po štvrtkovom rokovaní vládneho kabinetu. Ako dodal, je podľa neho dôležité, aby Slovensko malo dostatok finančných prostriedkov jednak na financovanie opatrení, ktoré sa momentálne realizujú, ale aj na štartovanie ekonomiky, ktoré nás ešte čaká. "Pretože pre koronakrízu bude recesia, plus budú väčšie výdavky," vysvetlila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Rekordný bol aj dopyt po slovenských bondoch

Bondy sú pritom splatné 14. mája 2025, resp. 2032. Dlhopisy s kratšou splatnosťou s ročne vyplácaným kupónom vo výške 0,250 % p.a. sa predávali s prirážkou voči referenčnej swapovej krivke na úrovni 65 bázických bodov, s výnosom do splatnosti 0,350 % p.a. a emisnou cenou 99,505 %. Dvanásťročné bondy s kupónom 1,000 % p.a. mali prirážku 110 bázických bodov, výnos do splatnosti 1,056 % p.a. a emisnú cenu 99,372 %. Obe emisie majú celkovú hodnotu 3 miliardy eur, z každej tak zostane ešte jedna miliarda na predaj v domácich aukciách.

Nový päťročný slovenský dlhopis pritom podľa agentúry ARDAL nakúpilo 210 investorov. Štvrtina pochádzala zo Spojeného kráľovstva, štvrtina z Rakúska a Nemecka. Nasledovali krajiny Beneluxu a Škandinávia. Takmer polovicu sumy pri tomto dlhopise nakúpili správcovské spoločnosti, necelú štvrtinu banky a pätinu centrálne banky a oficiálne inštitúcie.

Dvanásťročný dlhopis smeroval predovšetkým do portfólií rakúskych a nemeckých investorov s podielom 33 %. Nasledovalo Spojené kráľovstvo, Francúzsko a 11 % z predaného objemu nakúpili aj investori zo Slovenska. Polovicu pri tejto emisie nakúpili rovnako správcovské spoločnosti, nasledovali banky, poisťovne a penzijné fondy a centrálne banky a oficiálne inštitúcie.

Realitný trh sa stopol. Získať hypotéku je pre ľudí čoraz ťažšie: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy