Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
AUTENTICKÉ ZÁBERY: Smrť na hraniciach. Drsná slovensko-ukrajinská hranica ukázala svoju horšiu tvár
Zdielať na

AUTENTICKÉ ZÁBERY: Smrť na hraniciach. Drsná slovensko-ukrajinská hranica ukázala svoju horšiu tvár

SLOVENSKO–UKRAJINSKÁ HRANICA / Naša východná hranica ukázala nelegálnym migrantom svoju horšiu tvár. Jeden mŕtvy, jeden vo vážnom stave, deviati podchladení a po ďalších dvoch policajti aj horskí záchranári pátrali v rozmočenom teréne do noci. Pre koronavírus bola v akcii aj výjazdová skupina v špeciálnych oblekoch. Migrantov policajti postupne zvážali na štvorkolkách. Katarína Kleknerová nám priniesla autentické zábery priamo z miesta.

Cudzinci strávili v nehostinných podmienkach na našej zelenej hranici niekoľko dní. Terén bol ťažko prejazdný, všade množstvo blata a neustále pršalo. Na hrebeňoch je dokonca ešte stále zhruba pol metra snehu. 

​"Policajti našli v lesnom poraste na vnútornej hranici s Poľskou republikou 7 štátnych príslušníkov Bangladéša a 2 štátnych príslušníkov Indie," priblížila hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. 

Policajti na štvorkolkách zvážali nájdených migrantov postupne. Akcia bola náročná, všetko sa dialo za maximálnej opatrnosti. Následne si ich prebrala výjazdová skupina. V špeciálnych ochranných oblekoch museli každého jedného migranta skontrolovať.

Pod hrebeňom však mali zostať ešte ďalší štyria migranti. "Bola vyhlásená pátracia akcia a o prípade bola informovaná aj Hraničná služba Poľskej republiky," uviedla Agnesa Kopernická. 

Jedného stála cesta život 

Policajné tímy znova vyrazili do rozmočeného terénu. Do akcie nasadili aj služobného psa. Našli dvoch Bangladéšanov - jeden, žiaľ, zomrel počas snehovej búrky, druhý bol v kritickom stave. "Záchranári ošetrili muža - cudzinca, ktorý bol vyčerpaný a dehydrovaný. Po ošetrení ho previezli do nemocnice v Humennom," upresnila hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. 

Poslední dvaja migranti prešli až do Poľska, kde ich zadržali príslušníci Poľskej pohraničnej stráže. Počas náročnej akcie museli policajti štvorkolky po každej jazde vydezinfikovať. Deviatich migrantov previezli na oddelenie hraničnej polície v Zboji.

Ako to vyzerá aktuálne na Ukrajine? Bližšie povie Katka Kleknerová: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy