Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Firmám hrozia výpadky dodávok. Európska komisia preto plánuje postupne uvoľniť obmedzenia
Zdielať na

Firmám hrozia výpadky dodávok. Európska komisia preto plánuje postupne uvoľniť obmedzenia

EÚ/SLOVENSKO / Spoločnosť Embraco dala svojím zamestnancom na Spiši 10 dní voľna. Meškajú totiž dodávky materiálu pre výrobu z Talianska. Aj pre takéto prípady sa Európska únia chystá koordinovane uvoľňovať koronavírusové obmedzenia, vrátane otvárania hraníc.

Príkladom je Embraco na Spiši 

Čulý pracovný ruch v tejto firme ustál na 10 dní. Dôvodom je výpadok komponentov od dodávateľov. "Výpadok výroby nám vznikol kvôli dodávateľovi komponentov z Talianska, kde je uzavretá fabrika. A vlastne sa bude vyvíjať, že či tú fabriku spustí Taliansko alebo naďalej bude prerušená výroba," priblížil predseda ZO OZ KOVO Embraco Juraj Hojnoš. 

To ovplyvní aj situáciu na Spiši, približne 2 000 zamestnancov je doma predbežne na 10 dní. "60 % je aj z môjho pohľadu, aj z pohľadu zamestnancov málo, ťažko z toho vyžiť. A ešte nevieme, aká doba nás čaká," poznamenal Juraj Hojnoš. 

"Teraz máme dovolenky, takže vlastne ľudia neprídu o peniaze. Aj odbory sa dohodli s vedením, aby nešla firma na 60%," reagoval zástupca zamestnancov Marek Straka. Plus jeden deň si budú musieť nadrobiť. Firma je v režime celozávodnej dovolenky. 

Európska komisia predstaví plán pre koordinované uvoľňovanie obmedzení 

Aj pre takéto či podobné prípady problematického medzinárodného dodávania surovín a komponentov Európska komisia zrejme už v utorok zverejní plán na koordinované uvoľňovanie koronavírusových obmedzení. Okrem iného by sa najprv malo zosúladiť otvorenie vnútorných hraníc EÚ, na ktoré by nadviazalo otvorenie vonkajších hraníc. 

"Je to v záujme všetkých, nakoľko európske ekonomiky sú hlboko prepojené. Kolaps jedinej krajiny by mal nevyhnutne dramatický dopad na všetky ostatné," vysvetlil predseda Európskeho parlamentu David Sassoli. 

"Je kľúčové, aby pohyb tovaru bol posudzovaný osobitne, aby fungovali zelené pruhy na hraniciach a aby fabriky nestáli kvôli tomu, že nemajú svoje komponenty pre výrobu," doplnil europoslanec Ivan Štefanec z Európskej ľudovej strany. 

"Je aboslútne nevyhnutné zachovať maximálnu možnú mieru priepustnosti hraníc," potvrdil aj minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nominant strany SaS). 

Európsky parlament má už tento týždeň rokovať aj o najväčšom záchrannom ekonomickom balíku opatrení v histórii nášho kontinentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy