Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ceny energií by mali na Slovensku klesať. Koronavírus spomalil svetovú ekonomiku
Zdielať na

Ceny energií by mali na Slovensku klesať. Koronavírus spomalil svetovú ekonomiku

SLOVENSKO / Ceny energií by mali na Slovensku klesať. Hlavným dôvodom je spomaľovanie svetovej ekonomiky, na čom má v posledných týždňoch veľký podiel aj šíriaci sa koronavírus. Prejavilo sa to na zlacnení plynu, elektriny a pohonných hmôt.

V ekonomike často platí, že kým jedno oko sa teší, to druhé plače. A inak to nie je ani teraz. “Pomalšia ekonomika znamená pomalší priemysel, menej výroby v továrňach a to, samozrejme, znamená menší dopyt po energiách,” skonštatoval ekonomický analytik INESS Martin Vlachynský. 

Ich cena tým pádom klesá a najmä v prípade plynu to možno pripísať aj slabej zime a stále pomerne vysokým zásobám komodity. “Na Slovensku sú zásobníky naplnené na viac ako 70 %, v Európe ten priemer je zhruba 52 %," priblížil výkonný riaditeľ SNPZ Richard Kvasňovský. 

Cena plynu preto medziročne výrazne klesla a platí to aj o elektrine, čo určite teší najmä koncových spotrebiteľov. Na to, aby sa nižšie ceny energií odrazili aj na našich faktúrach, si však budeme musieť ešte trochu počkať, ceny energií totiž u nás určuje Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. 

“Sú to mesiace, niekedy kľudne aj rok,” vysvetlil Vlachynský. “Regulačný úrad vždy ten cenový výmer na konkrétny rok vydáva až ku koncu roka predchádzajúceho," upresnil Kvasňovský. “Ak by URSO dnes zasiahlo a stanovilo nové ceny, tak by bola úspora nejaké 4 % na koncovej faktúre," dodal analytik portálu Energie pre Vás Jozef Badida. 

No keďže ceny sa počítajú z dlhodobých priemerov, do konca roka zmeny pravdepodobne nepocítime.“Tam, kde je trh, tam by URSO nemalo zasahovať do tých cien a malo by byť iba akýmsi štatistom," uviedol Badida. Z lacnejších energií sa však môžeme tešiť len čiastočne. “Tie negatíva z pomalšieho ekonomického rastu asi budú výrazne prevyšovať to pozitívum, že ušetríme pár eur na energiách,” upozornil Vlachynský. 

Tento trend by sa mohol udržať aj dlhšie, keďže na trh s plynom sa chystá vstúpiť ďalší silný hráč, ktorým je Saudská Arábia. “Čo môže zvýšiť ponuku plynu a najmä vo forme LNG byť ďalším tlakom na pokles ceny," zhodnotil Kvasňovský. 

Od priemyslu k službám. Vznikne na Slovensku ministerstvo turizmu? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy