Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Karanténa sa skončila, bojnickú zoo znova otvorili. Pre vtáčiu chrípku prišla o viac ako 50 zvierat
Zdielať na

Karanténa sa skončila, bojnickú zoo znova otvorili. Pre vtáčiu chrípku prišla o viac ako 50 zvierat

BOJNICE / Vtáčia chrípka na Hornej Nitre je nateraz zažehnaná. Veterinári zrušili karanténu v jej epicentre, teda v bojnickej zoologickej záhrade. Tam doslova tŕpli presne 40 dní. Počas nich prišli o 54 zvierat. Hoci najcennejšie zachránili, veľkou stratou pre nich je úhyn celého chovu lyžičiarov bielych. Tie tam už nenájdete.

Prvá uhynula 22. januára kačica striebristá. Vzorky poslali na expertízu. Výsledky hovorili jasne – v zoo je epicentrum vtáčej chrípky. Prvý krát v jej histórii ju preto zatvorili. Ošetrovatelia robili všetko preto, aby zachránili čo najviac zvierat. "Tieto vtáky sú tu celé desaťročia, odchovali tu veľa mláďat a ošetrovatelia si s nimi vytvorili citový vzťah, a preto to zvládali ťažko," vyjadril sa Jaroslav Slašťan, Národná ZOO Bojnice.

Najdôležitejšou úlohou bolo zachrániť mimoriadne vzácne a v mnohých prípadoch kriticky ohrozené vtáky. To sa im podarilo. "Prišli sme o 54 jedincov, z toho 11 uhynulo a 43 sme museli preventívne utratiť," zhodnotila Andrea Klasová, Národná ZOO Bojnice.


"Najťažšie znášame stratu lyžičiara bieleho, tam sme prišli o celý chov," povedal Slašťan. Zoo bola zatvorená presne 40 dní. Karanténa skončila, a tak jej brány dnes otvorili. "V tejto chvíli všetky zvieratá sú v poriadku, bola v mesačnom pozorovaní, karanténa pominula," zhodnotil riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

"Pre návštevníkov nie sú žiadne obmedzenia, môžu vidieť to, čo počas celého roka," vyjadril sa Slašťan. Vo štvrtok tu rušili aj mnohé opatrenia. Okrem iného likvidovali aj zasieťovanie rybníkov. Veterinári sú však stále v pohotovosti. "Zoo bude naďalej pod zvýšenou kontrolou a v prípade akýchkoľvek zmien vtáctva bude každé zviera vyšetrované," uzavrel Bíreš.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy