Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Nitre zatvorili JIS pre novorodencov. Ochoreli zdravotné sestry
Zdielať na

V Nitre zatvorili JIS pre novorodencov. Ochoreli zdravotné sestry

NITRA / V Nitrianskej nemocnici od štvrtka nefunguje jedna časť novorodeneckej jednotky intenzívnej starostlivosti. Zatvoriť ju museli po tom, ako ochoreli zdravotné sestry. V krajskej nemocnici ide za pár týždňov už o druhý podobný prípad. Koncom januára museli pred nedostatok lekárov na niekoľko dní zatvoriť aj ušno nosno krčné oddelenie.

Od štvrtka v Nitrianskej nemocnici obmedzili dočasne prevádzku na novorodeneckej Jiske. Bábätká, po pôrode, ktoré budú potrebovať špeciálnu starostlivosť, plánujú v inkubátoroch prevážať do Trnavy. "Tam to dieťa musí byť v kľude zabezpečené v inkubátore. My sme v situácii, keď sa takéto dieťa objaví ho musíme prevážať sanitkou do okolitých nemocníc," povedal predseda LOZ Peter Vislojaský .

"Fakultná nemocnica v Trnave zabezpečí počas týchto dní potrebnú špecializovanú starostlivosť pre novorodencov z nitrianskeho regiónu," uviedlo stanovisko FN Nitra. Za všetkým je nedostatok špecializovaných sestier. Tie sú momentálne práceneschopné.

"Fakultná nemocnica pristúpila k dočasnému krátkodobému obmedzeniu časti prevádzky neonatologického oddelenia z dôvodu choroby 4 zdravotných sestier. Z pôvodných 12 lôžok JIS je v prevádzke 8 lôžok. Zdravotná starostlivosť je primerane zabezpečená," uviedlo stanovisko FN Nitra.

"Štyri sú na PN - z toho sú dve dlhodobo PN a jedna, ktorá je PN zastupovala z iného oddelenia - to bola náhrada a tá štvrtá vypadla naposledy," povedal predseda LOZ Peter Vislojaský. Odborári tvrdia, že aj keď sestry nastúpia do práce celkovo to situáciu nerieši.

Podľa vedenia nemocnice toto obmedzenie potrvá zhruba týždeň. Šéf odborárov, ktorý tiež pracuje v tunajšej nemocnici hovorí o tom, že takáto situácia hrozí aj na iných oddeleniach. Myslí si, že je to na úkor toho, že krajská nemocnica v Nitre je dlhodobo zisková.

"Je na zváženie, či musí byť nemocnica za každú cenu zisková a chválime sa ekonomickým výsledkami a pritom zatvárame oddelenia," dodal Vislojaský. Aj koncom januára v nemocnici na dva týždne zatvorili celé nosno-ušno-krčnú kliniku. Jediný atestovaný lekár,ktorý bol vtedy na oddelení ochorel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy