Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Meteorológovia vydali viaceré výstrahy, piatok bude oblačný a daždivý
Zdielať na

Meteorológovia vydali viaceré výstrahy, piatok bude oblačný a daždivý

BRATISLAVA / Meteorológovia v piatok doobeda varujú pred poľadovicou, snehovými jazykmi, vetrom na horách ale aj povodňami. Pre vysoké polohy Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Cesty a horské priechody sú zjazdné, ojedinele je však znížená dohľadnosť.

Výstrahu 1. stupňa pred poľadovicou vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) do 12:00 pre Banskobystrický a niektoré okresy Žilinského, Prešovského a Košického kraja. Na snehové jazyky a záveje meteorológovia upozorňujú v niektorých okresoch Banskobystrického, Trenčianskeho, Prešovského a Žilinského kraja. Výstraha platí ojedinele do 12:00. Rovnakú výstrahu vydali meteorológovia aj pred vetrom na horách pre niektoré okresy Banskobystrického, Prešovského a Žilinského kraja.

​Slovenský hydrometeorologický ústav takisto varuje aj pred povodňami. V okrese Michalovce platí výstraha 2. stupňa do pondelka do 9:00. Dovtedy platí aj výstraha 1. stupňa v okrese Trebišov bez Rožňavy. Pri dosiahnutí hladiny zodpovedajúcej stupňu povodňovej aktivity a pri vydaní výstrahy na nebezpečenstvo povodne SHMÚ neodporúča využívať tok na rekreačnú plavbu.

Na Slovensku bude v piatok oblačno až zamračené a na mnohých miestach pribudne dážď alebo dážď so snehom, v polohách od cca 500 m v Banskobystrickom kraji miestami aj nižšie sneženie. „Najvyššia denná teplota bude 2 až 7, na krajnom juhozápade a juhovýchode do 10 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m dosiahne okolo -4 stupne," uvádza SHMÚ. Fúkať bude prevažne juhovýchodný vietor 4 až 10 m/s, v nárazoch do 14 m/s (15 až 35, nárazy 50 km/h). Vo východnej polovici bude miestami slabý vietor. Na horách spočiatku prudký až búrlivý vietor. Popoludní bude vietor slabnúť.

Predpokladané množstvo zrážok je do 10, v západnej polovici miestami okolo 15 mm / od stredných polôh do 10, ojedinele okolo 15 cm snehu.

Pre vysoké polohy Vysokých, Západných a Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo

V piatok platí pre vysoké polohy Vysokých, Západných a Nízkych Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň. Pod hranicou 1 600 metrov nad morom a pre Malú a Veľkú Fatru platí len malé nebezpečenstvo, čo je 1. stupeň. Informuje o tom Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (HZS) na svojej stránke.

Počas noci fúkal silný, prevažne juhozápadný vietor, ktorý nový sneh previeva na záveterné svahy severozápadných-východných orientácií. Tu sa tvoria nestabilné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Naopak v nižších polohách sa sneh vplyvom predošlého oteplenia a následného zmrznutia stabilizoval a je skôr tvrdý až ľadový. Počas dňa má naďalej snežiť a fúkať silný vietor, hlavne v doobedných hodinách, preto je lavínové nebezpečenstvo postupne stúpajúce. Tendencia lavínového nebezpečenstva je vplyvom sneženia a vetra stúpajúca.

Ráno bolo na horách hmlisté počasie so snežením a silným vetrom. Teplota sa pohybovala od -10°C do -2°C. Fúkal prevažne juhozápadný vietor so silou 20 m/s, v nárazoch aj cez 24 m/s. Nový suchý sneh je vplyvom vetra previevaný na záveterné svahy hlavne severozápadných-východných orientácií. Stabilita snehu z posledných periód je vo všeobecnosti dobre spevnená, s výnimkou naviatych snehových dosiek a vankúšov. V nižších polohách je sneh tvrdý a zľadovatený. Na toto ročné obdobie je snehová pokrývka stále podpriemerná.

Cesty a horské priechody sú zjazdné, ojedinele je však znížená dohľadnosť

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej stránke. Vodičov však upozorňuje, že horský priechod (HP) Donovaly je z dôvodu sneženia uzavretý pre vozidlá nad 10 metrov. Znížená dohľadnosť je pre silný dážď v lokalitách Zvolen, Vígľaš, Stráže, Zeleneč, Dobrá Niva, Banská Bystrica, Čataj, Detva, Kremnička, Hronská Breznica, Stožok, Banská Belá a Zvolenská Slatina.

Cesty I. II. a III. triedy sú zjazdné povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, v hornatejších oblastiach stredného Slovenska miestami pokrytý kašovitým až utlačeným snehom do 1 a 3 cm. Na ceste 578 Skalka - Kremnica je miestami zľadovatený sneh do 1 cm.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne suchý až mokrý, okrem HP Vernár a Šturec kde sa miestami na vozovke nachádza utlačený sneh do 1 cm na HP Donovaly a Zbojská čerstvý sneh do 1 až 2 cm.

Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky je po celú zimnú sezónu uzatvorený HP Šútovce (cesta III/1774). Cesta II/576 v úseku Banské - Herľany (Herlianske Sedlo) je v zimnom období neudržiavaná. Cesta I/64 cez HP Fačkovské sedlo je od 1. novembra uzavretá v okrese Žilina aj Prievidza pre nákladné motorové vozidlá, ktorých dĺžka presahuje 12 metrov. Obmedzenie trvá do konca zimnej údržby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy