Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Matovičov drsný odkaz premiérovi: Pellegrini 12 rokov kryl najväčšiu mafiu, aká na Slovensku vládla
Zdielať na

Matovičov drsný odkaz premiérovi: Pellegrini 12 rokov kryl najväčšiu mafiu, aká na Slovensku vládla

BRATISLAVA / Nepokojný muž slovenskej politiky, emotívny rečník a vášnivý bojovník proti korupcii. Počas volebnej noci sa z "parlamentného šaša" stal kráľ, ktorý v týchto dňoch v rukách drží karty a rozdáva ich. O tom, aké zmeny Slovensko čakajú s príchodom novej vlády, prišiel do politicko-diskusnej relácie Na hrane porozprávať líder OĽaNO a víťaz parlamentných volieb Igor Matovič.

Počas uplynulých dní sa predseda víťaznej strany Igor Matovič intenzívne stretával s lídrami budúcej, nádejnej koalície. Po početných stretnutiach s Richardom Sulíkom, Borisom Kollárom a Andrejom Kiskom sa líder OĽaNO dočkal aj poverenia zostavovať vládu od samotnej prezidentky Zuzany Čaputovej, no a už vo štvrtok sa začali ich oficiálne predvolebné rokovania.

" Ľudia rozhodli v sobotu. Dali nám obrovskú objednávku a k tomu treba pripočítať aj hlasy, ktoré nemajú priame zastúpenie v parlamente, či už hlasy za PS/Spolu, KDH, ktorí to tesne nedali. Takže tá demokratická opozícia dostala veľmi veľa hlasov a ľudia dali jasne najavo, že konečne máme upratať to Slovensko, nech politici neokrádajú svojich vlastných voličov. Lebo toto sa tu naozaj dlhé roky dialo a za posledných 12 rokov vlády SMERu v obludných rozmeroch," vyhlásil pred kamerami TV JOJ Matovič.

"Najlepšie to vystihol Richard Sulík, keď sme išli z obeda na tlačovku do národnej rady a vtedy nám povedal, že to je vidieť rovno z toho prvého stretnutia, že to bude úplne o niečom inom ako za Radičovej vlády. Kde bolo hneď vidno kulehy, že každý mal na niekoho niečo, tentoraz mal pocit úprimný, že sme sa na nič nehrali. My si uvedomujeme, že akú objednávku od ľudí sme dostali a zároveň aj to, aký obrovský batoh zodpovednosti sme na seba prevzali," zhodnotil atmosféru prvých rokovaní s jeho potenciálnymi koaličnými partnermi Matovič.

​Na novovznikajúcu koalíciu má ale celkom iný názor premiér Peter Pellegrini. Dosluhujúci predseda vlády sa totiž pred štvrtkovým rokovaním vlády vyjadril, že budúca vládna koalícia nevydrží celé funkčné obdobie. Pred médiami tiež uviedol, že za najväčšie riziko považuje práve súdržnosť poslaneckého klubu OĽaNO. Pellegrini niekoľkokrát zdôraznil, že OĽaNO nikdy nedokázalo udržať jednotu poslaneckého klubu počas celého funkčného obdobia a neverí v to ani teraz. 

"Až mi to pripadá smiešne. Ja by som len odkázal pánovi Petrovi Pellegrinimu a Robertovi Ficovi, že to čo už je za hanbu, keď taký poloblázon z Trnavy ich porazil na hlavu. Peter Pellegrini je človek, ktorý 12 rokov kryl najväčšiu mafiu, aká na Slovensku vládla. Lebo SMER sa správala ako mafia, lebo vydať kľúčové inštitúcie, ktoré majú chrániť spravodlivosť do rúk nitrianskej mafie, kde si mohli dosadzovať do vedenia NAKA, do vedenia policajného zboru, ministerstva spravodlivosti, prokurátury svojich vlastných ľudí. No a Pellegrini sa ani raz neozval, on vedel o tom, čo sa tu dialo a 12 rokov túto mafiu kryl," vyjadril rázne svoj názor Matovič.

"Pellegrini by si mohol naštudovať svoj poslanecký klub - má tam vešticu - pani Vaľovú. Tá predtým než nastúpila do parlamentu, tak veštila. Takže toto je dobrá kvalifikácia na poslankyňu? Takže ja si myslím, že ľudí, ktorých sme do parlamentu dostali, tak z toho bude kvalitný tím. Ja som veľakrát povedal, že keby môžem náhodne vybrať 150 ľudí do parlamentu, tak vždy to bude oveľa lepšie, ako sú títo ľudia zo SMERu," reagoval Matovič na Pellegriniho poznámku týkajúcej sa nesúdržnosti strany OĽaNO.

Predseda OĽaNO v relácii Na hrane tiež niekoľkokrát zdôraznil, že by chcel v budúcej vláde zostaviť protikorupčnú jednotku, ktorú si dokáže predstaviť aj vo forme fondu na investigatívnu žurnalistiku. Investigatívni novinári by tak dohliadali na činnosť na ministerstvách, čistotu verejných obstarávaní, či nakladania s verejnými zdrojmi.

Tesne pred voľbami do NR SR sme v relácii Na hrane privítali šiestich lídrov vtedajších najsilnejších strán. Slovenskí politici sa vyjadrovali k témam: volebný program a priority strany, riešenia prioritne v oblastiach zdravotníctvo, školstvo, sociálna sféra, spravodlivosť, postoj v hodnotových otázkach, či posolstvo voličom. Politici sa nevyhli ani citlivým politickým otázkam, ktoré sa spájajú s konkrétnymi stranami. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy