Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vláda schválila strop na výdavky. Odborníci tvrdia, že to svedčí o nezodpovednom správaní vlády Smeru
Zdielať na

Vláda schválila strop na výdavky. Odborníci tvrdia, že to svedčí o nezodpovednom správaní vlády Smeru

BRATISLAVA / Vláda prvýkrát schválila strop na výdavky. Bude sa týkať tohto roka a dotkne sa až budúceho kabinetu. Podľa ministra financií Kamenického je dôležité vyslať signál, ako sa správať zodpovedne. Podľa opozície to svedčí o tom, že práve vláda Smeru sa nesprávala zodpovedne, inak by túto korekciu teraz nepotrebovala. Podobný názor majú aj odborníci.

"Celkové výdavky za tento rok by nemali presiahnuť 39 326 000 000," uviedol minister financií Ladislav Kamenický. Vláda doteraz nikdy nestanovila strop pre ministerstvá ich úrady a celú verejnú správu koľko majú minúť. Môže za to rok 2018, keď sme sa výrazne odchýlili od plánu mať vyrovnaný rozpočet.

Podľa opozície kabinet len kamufluje svoje zlé hospodárenie a dopredu tak zväzuje ruky novej vláde. "Vláda tým priznáva, že tie najúrodnejšie roky v histórii Slovenska trestuhodne prejedla a necháva prázdnu špajzu," vyjadril sa Eduard Heger, poslanec NR SR za OĽaNO. "V skutočnosti rozpočet zostáva naďalej deravý, tak ako ho vládna koalícia schválila v parlamente. Jedna z najťažších úloh v novej vláde bude ho konečne zaplátať," dodal Miroslav Beblavý, poslanec NR SR. 

"V minulosti nadpríjmy, ktoré sa dosahovali, sa okamžite spotrebovali výdavkami a mnohokrát sa takéto pravidlo nedodržiavalo, čiže dá sa tej výčitke rozumieť," potvrdil Ivan Šramko, predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. 

Súčasný minister povedal, že s tým už nemohol niečo extra robiť, keď prišiel do úradu po svojom predchodcovi ministrovi Petrovi Kažimírovi. "Bolo už v Národnej rade legislatívnych opatrení asi za 600 miliónov," podotkol Ladislav Kamenický. Kažimír je už teraz guvernér, takže ho politika trápiť nemusí a ako šéf národnej banky by rovnako, ako rada pre rozpočtovú zodpovednosť, uvítal zodpovednejšie a systematickejšie riešenie. "Aby sme neboli prekvapovaní nejakými ad hoc výdavkovými stropmi alebo inými mechanizmami z roka na rok," dodal  Peter Kažimír, guvernér NBS. 

Situácia sa tak dá označiť slovami "o nás bez nás" pretože súčasná vláda rozhoduje o tej budúcej, ktorá bude zvolená až o mesiac. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy