Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Banky neboli krízou výraznejšie zasiahnuté, rizikom je slabnúca ekonomika
Zdielať na
Ekonomika

Banky neboli krízou výraznejšie zasiahnuté, rizikom je slabnúca ekonomika

Zdroj: SITA(Tomáš Benedikovič)

Vo vybraných podnikových sektoroch však banky už sprísnili podmienky a štandardy pri poskytovaní úverov

Vyplýva to z Analýzy ekonomického a legislatívneho prostredia, v ktorom pôsobia dcérske spoločnosti zahraničných finančných inštitúcií, ktorú spoločne vypracovali Národná banka Slovenska (NBS) a Ministerstvo financií (MF) SR. Materiál dnes vzal na vedomie vládny kabinet.

"Vybrané banky pocítili krízu prostredníctvom vystavení cez dlhové cenné papiere alebo akcie. Tento kanál dopadu krízy však nebol významný. Výraznejší dopad na banky spôsobil najmä nárast cien zdrojov na medzibankovom trhu a pri emisiách cenných papierov," približuje analýza.

Bankový sektor na Slovensku má však na rozdiel od bankového sektora v eurozóne dostatok primárnych zdrojov od klientov, vďaka čomu nie je podľa NBS a MF závislý pri poskytovaní úverov od financovania na medzibankovom trhu. Na rozdiel od zahraničných trhov je na domácom medzibankovom trhu nadstav likvidity.

Vo vybraných podnikových sektoroch, pokračuje analýza, banky už sprísnili podmienky a štandardy pri poskytovaní úverov. Podľa analýzy to súvisí najmä s rizikovosťou určitých odvetví a celkovým negatívnym vnímaním budúceho ekonomického vývoja. "Naďalej však pokračuje silný rast úverov domácnostiam," zdôrazňujú oficiálne finančné inštitúcie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy