Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Elektronizácia verejnej správy má výrazne znížiť byrokraciu. Niektorí starostovia však hovoria o opaku
Zdielať na

Elektronizácia verejnej správy má výrazne znížiť byrokraciu. Niektorí starostovia však hovoria o opaku

NITRIANSKY KRAJ / Pre jediný elektronický podpis takmer prišli o dotáciu na kultúru. Systém Ústredného portálu verejnej správy má podľa reklamných šotov uľahčiť hodiny času. Jeho užívatelia naň ale hromžia, okrem toho, že systém často padá, spleť elektronických podpisov je zložitá a jednostranná.

"Robíme drobnú kultúru a boli sme úspešní v dvoch konkrétnych projektoch," uviedol žiadateľ o dotáciu na kultúru Jozef Černek. 

Študentské divadlo a folklórny súbor. Peniaze cez projekt samosprávneho kraja žiadali na kostýmy. Využili elektronický systém podania, aby nemuseli pendlovať medzi Komárnom a krajským mestom. "Vrazili sme do toho 3 100, žiadali sme 1 700 sľúbili nám 600 a nepošlú nám nič. Tento systém, ktorý má zjednodušiť ľuďom život, je vlastne nič iné, len byrokratický kyberbič na ľudí," dodal Černek. 

Reč je o elektronickom systéme podávania a schvaľovania žiadostí. Napriek tomu, že vyúčtovanie elektronickou formou prebehlo v poriadku, aj napriek pomerne častým výpadkom systému a projekt bol schválený, jeden nedoručený elektronický podpis všetko zmenil. "Tým, že som ja nepotvrdil prijatie potvrdenia, vlastne už tretíkrát, tak sa naša zmluva stala neplatná a o dotácie sme prišli," dodáva Černek.

Vyúčtovanie elektronickou formou je totiž podmienené elektronickým podpísaním správy z administratívnej finančnej kontroly. "Rozhodujúci je dátum podpísania zápisnice z vyúčtovania oboma zmluvnými stranami," uviedla hovorkyňa predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová. 

V Komárne elektronicky podpísali prijatie správy, nie vyúčtovanie. Upozornenie na to prišlo v systéme hodinu pred polnocou, žiadatelia to zistili až na druhý deň, to ale už bolo po termíne. "Toto je tá šialenosť. Tá absurdita celého, že keď vám akákoľvek vládna inštitúcia pošle vyrúbenie daní, oni to pošlú a považuje sa to za doručené, ale keď je to naopak, ja musím podpísať prijatie potvrdenia o tom, že som niečo poslal," dodáva žiadateľ o dotáciu na kultúru Jozef Černek. 

"Procesné úkony súvisiace s udelením dotácií a ich preplatením sa týkajú daného úradu. Celá záležitosť je preto v kompetencii Nitrianskeho samosprávneho kraja," uviedla Národná agentúra pre sieťové elektronické služby. 

"Keď pošlete na podpis zmluvu, nepostačuje, že si ju adresát preukázane prevezme, ale musí ju podpísať a odoslať," dodala Oľga Prekopová. 

"Ja sa inak ako občianskym neviem prihlásiť, zo zákona je to urobené tak, že už je jedno, či ja si to otvorím, či nie, je to môj problém, tak sa pýtam, prečo to nefunguje aj naopak takáto šikana, nás zlikviduje," dodáva žiadateľ o dotáciu Jozef Černek.

Nitriansky samosprávny kraj nakoniec dodatočne svoje rozhodnutie prehodnotil. "Doplnené podania pána Černeka boli akceptované, o čom bol vyrozumený," dodala hovorkyňa  predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja Oľga Prekopová. 

Dotácie na kotle sa na hornej Orave minú účinku. Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy