Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Vo vzduchu visí ďalšia ekonomická kríza. Treba sa báť o dôchodky?
Zdielať na

Vo vzduchu visí ďalšia ekonomická kríza. Treba sa báť o dôchodky?

BRATISLAVA / Ekonomika spomaľuje a finančné trhy v ostatných mesiacoch zaznamenávajú prudké výkyvy. Preto možno očakávať ďalšiu krízu. Horšie ekonomické vyhliadky by sa mohli podpísať aj na našich dôchodkoch – najmä, ak si na ne sporíme v rôznych fondoch. Zisťovali sme, či sú tieto obavy na mieste.

„Vzhľadom na to, ako sa vyvíja trh, veľmi zvažujem, či tie investície vybrať alebo ich tam ponechať,“ zvažuje Ivan, ktorý si taktiež sporí na dôchodok. 

S podobnými pochybnosťami pravidelne zápasia tisícky Slovákov. Dlhodobé sporenie má však svoje špecifiká a unáhlené rozhodnutia im veľmi nesvedčia.

Skúsenosti hovoria jasnou rečou

„Kedykoľvek počas 15 rokov v minulosti finančné trhy vždy slušne zarobili a nikdy neprerobili,“ konštatuje Maroš Ovčarik, riaditeľ Partners Investments. To je azda hlavný dôvod, prečo pri poklesoch na trhoch netreba panikáriť. Najmä, keď máme úspory uložené v akciových fondoch.

„Akciové investície sú dlhoročné, čiže aj keď príde ku krátkodobým prepadom, tak z dlhodobého pohľadu akcie rastú rýchlejšie a ten zisk je tam potom väčší,“ potvrdzuje ekonomická analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. 

Dôležité je však sporenie si na dôchodok na úvod správne nastaviť. „Následne možno raz za dva-tri roky pozrieť, či ten môj produkt je lepší alebo porovnateľný ako iné konkurenčné produkty,“ hodnotí Maroš Ovčarik. 

Kríza nemusí byť strašiakom

Potom nemusí byť strašiakom ani príchod krízy, práve naopak. „Ak počas krízy nakúpime cenné papiere lacnejšie, na tomto raste zarobíme najviac,“ radí finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik. 

Z histórie vyplýva, že kríza trvá 3-5 rokov a jej najhlbšie dno približne pol roka. „Je to naozaj krátke obdobie na to, aby sme menili našu investičnú stratégiu, napríklad na dôchodok,“ dodáva Búlik. 

Na dôchodok sporia málo 

Oveľa väčšie riziko je, že na dôchodok si ľudia sporia málo alebo vôbec a napríklad v druhom pilieri je stále až 80 % sporiteľov v konzervatívnych fondoch.

Súčasná situácia preto velí nestrácať hlavu a radšej v sporení vydržať. „Také niečo, ako krátkodobé spomalenie rastu, by na to nemalo mať vplyv,“ myslí si Muchová. 

„Ak máme dostatočný horizont do dôchodku, mali by sme zotrvať v akciových fondoch aj napriek výkyvom,“ odporúča Búlik. 

Minimálne dôchodky od budúceho roka vzrastú, parlament schválil novelu od SNS: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy