Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Bratislavský sudca Sklenka údajne šifrovanými rozhovormi s Kočnerom riešil aj ministra spravodlivosti
Zdielať na

Bratislavský sudca Sklenka údajne šifrovanými rozhovormi s Kočnerom riešil aj ministra spravodlivosti

BRATISLAVA / Sudca Okresného súdu Bratislava 1, Vladimír Sklenka, ktorý musí dočasne vyzliecť svoj talár, údajne v šifrovaných rozhovoroch s Kočnerom riešil aj súčasného ministra spravodlivosti Gábora Gála. Podľa zistení Televízie JOJ Sklenka práve pre komunikáciu s Kočnerom už v auguste tohto roka prišiel o služobný počítač. V kancelárii mu ho zaistili vyšetrovatelia Národnej protizločineckej jednotky.

Keď policajti z NAKA preverovali Kočnerov mobil, ktorý získali pri vyšetrovaní vraždy novinára Jána Kuciaka, z mobilnej aplikácie im vyskočilo niekoľko tisíc SMS správ s bratislavským sudcom Vladimírom Sklenkom.

Obsah komunikácie pre políciu naznačoval viacero trestných skutkov. A preto začali trestné stíhanie. Pre úplatkárstvo, zneužitie právomoci verejného činiteľa či zločin zasahovania do nezávislosti súdu. Podľa zistení TV JOJ protizločinecká jednotka NAKA Nitra nabehla v lete 25. augusta do budovy súdu na medenej ulici v Bratislave. V kancelárii č. 504 mali zaistiť Sklenkovi počítať a všetko, čo k trestnému stíhaniu vyšetrovatelia potrebovali. "Dozvedel som sa to v septembri od pána predsedu. Doteraz mi nebolo predložené nič k tej prehliadke a k odobratiu počítača," povedal pre TV JOJ Vladimír Sklenka. 

Svoj mobil im Sklenka odovzdal sám, údajne dobrovoľne. "Stále sa píše, že v auguste boli zaistené mne atď. Ja som nebol vtedy ani na Slovensku," dodal Sklenka. 

Sklenka mal byť pre Končera podľa prepisu z aplikácie kľúčový sudca. Bol medzi prvými, ktorému Kočner vypisoval, ako pôsobí údajne na obsadenie postu ministerstva spravodlivosti v 2018.

Sklenkovi píše 16. marca že ním bude Gábor Gál. A obaja sa tešia, lebo Kočner hneď píše, kto má údajne na Gála z jeho ľudí priamy dosah. Aj Sklenka mu dáva za pravdu, lebo vraj vie že tou osobou je Kočnerov advokát Šabík.

Kočner: Dobré ráno. Bude Gábor.

Sklenka: Dobré ránko. A to je OK? Monča je s ním OK?

Kočner: Áno. Ale hlavne je to veľký kamarát Šabíka.

Sklenka: Vážne?!!

Kočner: Tak. Tak. 

Šabík je advokát, ktorý mal Kočnerovi údajne vynášať z väzenia tajne lístočky ako odkazy písané politikom a kamarátom prokurátorom, aby mu pomohli. Šabík popiera, že by boli s Gálom dobrý známi. "Gábor Gál považuje túto komunikáciu o jeho osobe za nepravdivú, nakoľko nie je žiadnym kamarátom advokáta Šabíka. Naopak, za konanie advokáta Šabíka v Ústave na výkon väzby podal so ZVJS podnet na Slovensku advokátsku komoru. Spomínaného advokáta síce v minulosti niekoľkokrát stretol, ale nikdy nie medzi 4 očami, nemali kamarátsky ani pracovný vzťah," informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

"Nepoznám, to je celé," povedal. "Žiadnu kauzu nemáte, lebo pána Šabíka nepoznám," dodal aj minister Gál. 

Sudca Sklenka s ku kontaktom s Kočnerom vyjadrovať nechcel, údajne tak pred novinármi urobí až po tom, ako bude vypovedať pred políciou. 

Zrejme už má vysvetlenie prečo mu Kočner cez šifrovanú aplikáciu mal napísať, ako dokáže údajne cez Bélu Bugára posilniť na ministerstve spravodlivosti pozíciu Jankovskej.

Kočner: A samozrejme, keď bude Béla čokoľvek potrebovať (napr. pichnúť niekomu decko za sudcu, ale aj iné) budeme mu k dispozícii. Lebo to GG nevie riešiť. Toto som už ráno posielal Bélovmu človeku. 

Béla Bugár naďalej popiera, že by mal naň Kočner dosah alebo na jeho ministrov. "Myslím si, že pán Fico mal záujem, aby pani Jankovská dostala iné kompetencie. Ani počas ministrovania pána Gála k tomu nedošlo. Dobre vedia, že toto u mňa nefunguje," vyjadril sa. 

Pozrite si archívnu reportáž k téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy