Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Podnikateľom svitá na lepšie časy. Tešiť sa môžu z nižšej dane
Zdielať na

Podnikateľom svitá na lepšie časy. Tešiť sa môžu z nižšej dane

BRATISLAVA / Podnikateľov na Slovensku čakajú od budúceho roka lepšie časy. Teda, aspoň v daňovej oblasti. Parlament totiž drvivou väčšinou hlasov schválil zníženie dane pre firmy a živnostníkov z 21 na 15 percent. Táto úprava zasiahne viac ako dve tretiny slovenských firiem. Napriek tomu sa očakáva, že využiť výhodnejšiu daň sa pokúsia aj tí, ktorí na ňu nemajú nárok.

Znížená sadzba dane sa bude týkať všetkých firiem a živnostníkov s ročným obratom do 100 tisíc eur. Vlani túto hranicu neprekročilo okolo 180 tisíc firiem. „Očakávame od toho zlepšenie podnikateľského prostredia a samozrejme zatraktívnenie samotného podnikania na Slovensku,“ skonštatoval poslanec NR SR Radovan Baláž zo strany SNS. 

Nižšie dane sú vždy veľké lákadlo a inak to nie je ani u nás. No keďže vynaliezavosť Slovákov často nepozná hranice, nie je vylúčené, že 15 percentnú daň z príjmov sa pokúsia získať aj ďalší. Teda tí, ktorých ročný obrat presiahne 100 tisíc eur.
„Je otázne, či takéto zníženie o pár percentuálnych bodov ich motivuje k tomu, aby úplne prekopali svoj biznis,“ poznamenal Róbert Chovanculiak, ekonomický analytik INESS. 

Je však viac ako pravdepodobné, že niektorí podnikatelia sa pokúsia vytvoriť z jednej firmy hneď niekoľko. „Rozloženie obratu do viacerých eseročiek, pričom predmet ich činnosti bude rovnaký, nebude možný,“ vysvetľuje expertka na dane a odvody Alica Orda Oravcová. „Finančná správa vie takéto umelé rozdelenie firiem postihovať,“ myslí si poslanec za stranu SNS Radovan Baláž. „V takomto prípade daňový úrad vyrubí týmto eseročkám daň so sadzbou 21 percent," dodáva Oravcová. 

Kontrolných mechanizmov však stále nie je dosť

Nižšia daň by už aj bez tohto rizika mala nechať dieru na strane príjmov v štátnej pokladnici. „Náš návrh bol vyčíslený zhruba na 60 miliónov eur,“ upresňuje Baláž. 

Našej ekonomike by však nemusela uškodiť ani zásadnejšia daňová reforma. Poslanci po inšpiráciu nemusia ani chodiť ďaleko, stačí zájsť k našim severným susedom. „Kde majú podobnú výnimku pre podnikateľov, ktorí majú nižšie tržby ako 2 milióny eur a títo platia 9 %,“ približuje Chovanculiak.

Platiť daň pri takejto sadzbe by bola radosť zrejme aj na Slovensku.

Stretnutie tripartity bez výsledku. Nedohodli sa ani na dani z cigariet, ani na výške minimálnej mzdy: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy