Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tragická zrážka vlaku stála tri ženy život. Príbuzní si nevedia vysvetliť, čo sa stalo a žiadajú na trati závory
Zdielať na

Tragická zrážka vlaku stála tri ženy život. Príbuzní si nevedia vysvetliť, čo sa stalo a žiadajú na trati závory

ROŽKOVANY / V dedine Rožkovany si nevedia vysvetliť tragickú smrť troch kamarátok z utorka. Zahynuli v aute po zrážke s nákladným vlakom na železničnom priecestí. Za volantom sedela skúsená vodička, ktorá túto trasu absolvovala takmer každý deň. Pozostalí chcú spisovať petíciu, aby na priecestie čo najskôr namontovali závory.

Na miesto tragédie prichádzajú zronení príbuzní, sú presvedčení o tom, že ak by bolo toto priecestie chránené závorami, nič z toho sa nemuselo stať. Boli to mamy, manželky, dcéry i staré mamy. V utorok popoludní sa vracali z práce domov. Jedna sa tešila na svoje prvá vnúča, ktoré sa narodilo iba pred pár dňami.

​Deti troch žien sa schádzajú zo všetkých kútov sveta aby svoje milované mamy odprevadili na ich poslednej ceste. "Takto sa to nemalo skončiť," poznamenal syn obete nehody. Smútia najbliší príbuzní aj kamaratí, v dedine sa teraz nehovorí o ničom inom. "Mladá žena, život pred sebou, ťažko sa o tom hovorí," povedala kamarátka jednej z obetí nehody Renáta. 

Pozostalí chcú odpovede na veľmi dôležité otázky, čo sa na priecestí v tragický okamih stalo a čo sa bude diať ďalej. Lebo doposiaľ to boli podľa slov starostky z ich strane iba prosby, ktoré nikto nevypočul. "Z ich hľadiska bola ta situácia v tej križovatke dostatočne bezpečná a nepovažovali za potrebné tam osadiť železničné priecestie zo závorami," vysvetľuje starostka obce Rožkovany Beáta Kollárová. 


"O tom, či budú ľudovo povedané "namontované" závory, sa musí rozhodnúť v tzv. verejnoprávnom konaní. ŽSR dnes požiadali o zvolanie konania," informuje hovorca železníc Michal Lukáč. 

Signalizácia bola podľa železníc funkčná 

Podľa stanoviska železníc bolo priecestie v čase tragédie plne funkčné. Pred nehodou, v čase nehody a aj po nehode vykazovalo správnu činnosť. "Ak by malo poruchu, informácia by bola archivovaná u výpravcu a vedel by o nej aj rušňovodič vlaku. V súvislosti s danou nehodou nie je v archíve zaznamenaná žiadna chyba. Na základe doteraz zistených faktov je pravdepodobné, že došlo nerešpektovanie prebiehajúcej výstrahy na priecestnom zabezpečovacom zariadení," upresňuje Lukáč. 

"Všetci by sme sa mali podieľať na tom, aby sme urobili opatrenia, ktoré by dokázali v budúcnosti zachrániť ľudské životy," dodáva Kollárová. 

K podobnej tragédii došlo aj na železničnej stanici v obci Kostolná-Záriečie. Muž mal skočiť priamo na trať: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy