Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Automobilky píšu premiérovi list. Kritizujú ho v ňom za legislatívne obmedzenia
Zdielať na

Automobilky píšu premiérovi list. Kritizujú ho v ňom za legislatívne obmedzenia

BRATISLAVA / Automobilky píšu premiérovi, že nedodržiava slovo a kritizujú jeho vládu za poslanecké návrhy na zmenu pracovnej legislatívy. Sľúbil im pritom ešte vo februári, že nové nápady, ktoré zaťažujú zamestnávateľov, nebudú prichádzať tak často a rýchlo. A to všetko, keď svet straší nová kríza.

Automobilky vo svojom vyhlásení kritizujú, že avizované novely o minimálnej mzde a mimoriadnej dovolenke pre rodičov do 33 rokov sú nepripravené a do parlamentu smerujú bez diskusie a mimo normálnych pravidiel."Idú v rozpore s tým, ako máme pripravené podklady a o akých číslach hovoríme," vysvetľuje Pavol Prepiak, viceprezident Zväzu automobilového priemyslu SR. 

Teda presný opak toho, čo premiér Pellegrini sľúbil automobilkám vo februári. "Nebude prijímať v priebehu roka také opatrenia, ktoré by mali zásadný vplyv na nákladovosť," tvrdil Pellegrini. Premiér sa rovnako vyjadril aj v marci, keď už bolo jasné, že nad automobilovým priemyslom sa viac než zmráka a Volkswagen bude prepúšťať.

Vtedy dokonca s ministrom hospodárstva narýchlo odletel do Wolfsburgu. Okrem iného aj tam chceli počuť, že sa tu zákony nebudú meniť rýchlo a podľa kreativity koaličných partnerov. "Aby to významné číslo zamestnancov bolo garantované aj nasledujúci rok," odpovedal Pellegrini. 

Že je zle, už potvrdzujú aj komerčné banky, ktoré znížili odhad ekonomického rastu na tento rok pod tri percentá. "Sme revidovali nadol zhruba o jeden percentuálny bod na 2,6%," približuje hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides."K revízii rastu slovenskej ekonomiky sme pristúpili aj my a to na úrovni 2,6 percenta," potvrdila analytička Poštovej banky Jana Glasová. 

Zamestnávatelia tvrdia, že nemôžeme v zlých časoch hazardovať

Neistý je brexit aj americko-čínska obchodná vojna, nemôžu preto neistote ešte priložiť. "V tomto celom sme ukázali streľbu od pása," myslí si Prepiak. 

Peter Pellegrini už stihol reagovať a avizuje s nespokojnými zamestnávateľmi stretnutie už tento mesiac. "Aby slovenská ekonomika čo najmenej v budúcnosti bola postihnutá buď prípadnou krízou svetovou alebo akýmikoľvek ďalšími vplyvmi," skonštatovala Patrícia Macíková, hovorkyňa Úradu vlády SR. 

Zástupcovia priemyslu, samozrejme, na stretnutie prídu, po tých predošlých rokovaniach, sľuboch a následných vládnych krokoch však priveľkým optimizmom nesršia. "Nepredpokladám, že by pán premiér prišiel s niečim, najmä potom, ako vidíme, čo paralelne robia poslanci za súčasné vládne strany, s niečim, čo sa bude dať uchytiť," poznamenal Prepiak. 

Komerčné banky pri prognózach rastu slovenskej ekonomiky brzdia. Ministerstvo vyčkáva. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy