Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Komerčné banky pri prognózach rastu slovenskej ekonomiky brzdia. Ministerstvo vyčkáva
Zdielať na

Komerčné banky pri prognózach rastu slovenskej ekonomiky brzdia. Ministerstvo vyčkáva

BRATISLAVA / Komerčné banky začali brzdiť. V odhadoch, ktoré posielajú Národnej banke, upravili svoje predpovede rastu slovenskej ekonomiky, a to výrazne. Rast cez tri percentá na celý rok je teda nereálny nielen podľa rozpočtovej rady. Ministerstvo financií zatiaľ čaká. Tri percentá sú pritom minimom pre zvyšovanie počtu pracovných miest.

To, že sa nad svetovou ekonomikou, následne nemeckou a potom našou zmráka sa už hovorí dlho. Čím ďalej, tým výraznejšie sa upravujú aj čísla. Ešte na začiatku leta boli odhady veselo cez tri percentá, až po 3,8. V auguste prichádza chladná sprcha. Odhady rapídne klesajú. "Revidovali sme nadol zhruba o jeden percentuálny bod,na 2,6 percenta," uviedol hlavný analytik VÚB banky Zdenko Štefanides. 

"K revízii rastu ekonomiky sme pristúpili aj my, a to na úroveň zhruba 2,6 percenta," povedala analytička Poštovej banky Jana Glasová. Dôvodom je rovnako ako pri rozpočtovej rade, ktorá znížila odhad ešte minulý týždeň, slabý ekonomický vývoj v druhom štvrťroku. Je to skoro o percento menej ako to vidí ministerstvo financií. "Pre Ministerstvo financií SR bude kľúčová makroekonomická a daňová prognóza, ktoré budú zverejnené v septembri, preto je v tejto chvíli predčasné sa vyjadrovať k ďalším otázkam," uviedla hovorkyňa ministerstva Alexandra Gogová. 

V septembri zverejní spresnený odhad rastu štatistický úrad, na začiatku jesene budeme teda múdrejší, či to bude ešte stále cez tri percentá, ktoré sú taká magická hranica, kedy sa tvoria nové pracovné miesta. Všetci teraz veria, že nepríde k takej kríze ako v roku 2009 a že svetovú ekonomiku čaká len ochladenie pre globálne geopolitické problémy, nie mráz.
"USA, Čína, stále nedoriešená obchodná dohoda a potom je to veľká otázka brexitu," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Aj táto situácia ukazuje, že sme proexportná krajina, keď rastú naši partneri, rastieme aj my, a naopak.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy